Haines: Ako SAD ne otplati dugove, priliku će iskoristiti Kina i Rusija

Kongres ima sve manje vremena da postigne dogovor o podizanju gornje granice duga savezne vlade, koji sada iznosi 31.400 milijardi dolara.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe SAD-a Avril Haines pred senatskim Odborom za oružane snage (EPA)

Ako Sjedinjene Američke Države dođu u situaciju da ne mogu otplaćivati svoje dugove, Peking i Moskva će iskoristiti priliku da šire narative o nesposobnosti Amerike da funkcionira kao demokratija, izjavila je najviša američka obavještajna zvaničnica.

“Mislim da bi se naši analitičari složili da je gotovo sigurno da će Kina i Rusija pokušati iskoristiti takvu priliku”, rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines pred senatskim Odborom za oružane snage, prenosi Tanjjug, pozivajući se na Reuters.

Američki Kongres ima sve manje vremena da postigne dogovor o podizanju gornje granice duga savezne vlade, koji je sada 31.400 milijardi dolara.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da američka vlada više nije u mogućnosti pozajmljivati novac te bi istovremeno došla u situaciju da ne može otplati dug.

Vlada bi mogla ostati bez novca do 1. juna

To bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo povjerenje u SAD kao globalnog poslovnog partnera.

Američka ministica finansija Janet Yellen upozorila je da bi vlada SAD-a mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspije podići ili suspendirati gornju granicu duga.

Republikanci u Zastupničkom domu zahtijevaju da se prethodno drastično smanji potrošnja i ponište neke odluke demokratskog predsjednika Joea Bidena, uključujući njegov program otpisivanja studentskih kredita i poreske olakšice za zelenu energiju.

Biden insistira na podizanju gornje granice duga bez ikakvih uslova, a prošle sedmice je rekao da se o tom pitanju ne može pregovarati.

Gornja granica američkog državnog duga, podsjeća BBC, podizana je, produžavana ili revidirana 78 puta od 1960. godine.

Izvor: Agencije