Francuska ulaže dvije milijarde eura u biciklističku infrastrukturu

Vladin cilj je udvostručiti mrežu biciklističkih staza i potaknuti kupovinu bicikala.

Vlada želi učiniti bicikle atraktivnom alternativom automobilima te svima dostupnim prevoznim sredstvom (EPA)

Francuska vlada saopštila je da planira uložiti dvije milijarde eura do 2027. godine kako bi poboljšala biciklističku infrastrukturu i pomogla ljudima da kupe bicikle, u nastojanju da se smanji korištenje automobila i potakne biciklizam, a u to će utrošiti 250 miliona eura godišnje u razdoblju od 2023. do 2027. godine.

Ostatak planiranih sredstava usmjerit će se na druge mjere za poticanje upotrebe bicikala.

Francuski ministar saobraćaja Clement Beaune u tvitu je napisao da su napori koje vlada ulaže u poticanje biciklizma “bez presedana i ogromni”.

Vlada želi učiniti bicikle atraktivnom alternativom automobilima te svima dostupnim prevoznim sredstvom, od najranijeg uzrasta i kroz cijeli život, rekao je Beune za dnevni list Le Parisien, prenijela je HIna, pozivajući se na Reuters.

Prioritet na provincijama

Cilj je povećati mrežu biciklističkih staza u zemlji sa sadašnjih 50.000 kilometara na 80.000 u 2027. te 100.000 u 2030. godini.

Prioritet će biti dat provincijskim gradovima i ruralnim područjima, budući da su veliki gradovi već dobili značajna državna sredstva za biciklističku infrastrukturu, kazao je Beaune.

Oko 500 miliona eura bit će namijenjeno subvencijama za kupovinu bicikala, uključujući polovne.

Izvor: Agencije