Cho: Južna Koreja će uskoro sarađivati sa Kinom na višem nivou

Postoji potreba za uspostavljanjem novih temelja u odnosima sa susjedom i trgovinskim partnerom broj jedan [Kinom], rekao je južnokorejski ambasador u Washingtonu.

južnokorejski ambasador u Washingtonu Cho Hyun-dong (EPA)

Južna Koreja će uskoro sarađivati sa Kinom na višem nivou i tražiti priliku za diplomatski angažman u cilju trilateralne saradnje sa Japanom i Kinom, izjavio je južnokorejski ambasador u Washingtonu Cho Hyun-dong.

Cho je rekao na događaju koji je organizovao Washingtonski centar za strateške i međunarodne studije da je pandemija COVID-a 19 spriječila razmjenu na visokom nivou sa Kinom i da postoji potreba za uspostavljanjem novih temelja u odnosima sa susjedom i trgovinskim partnerom broj jedan, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

Trilateralna saradnja Seula, Tokija i Pekinga

“Sada imamo mnogo bolju situaciju oko pandemije, sarađivat ćemo sa Kinom na višem nivou i tražit ćemo priliku za diplomatiju u kontekstu trilateralne saradnje između Seula, Tokija i Pekinga”.

Cho je kazao da je Kina vjerovatno “nesretno reagovala” na diplomatski angažman Seula sa SAD-om i Japanom, posebno na Washingtonsku deklaraciju dogovorenu na samitu predsjednika SAD-a Joea Bidena i predsjednika Južne Koreje Juna Suka Yeola prošle sedmice.

“Ali definitivno ćemo sarađivati sa Kinom“, rekao je i dodao da Južna Koreja mora održavati dobre odnose sa Kinom.

Izvor: Agencije