Australski premijer želi Assangeovo oslobađanje

Osnivač WikiLeaksa i australski državljanin nalazi se u londonskom zatvoru Belmarsh otkako je prije četiri godine izvučen iz ekvadorske ambasade.

Britanska policija uhapsila je Assangea aprila 2019. u ekvadorskoj ambasadi, gdje je imao utočište sedam godina (Reuters)

Zadržavanje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea u zatvoru više “ničemu ne služi”, rekao je u petak australski premijer Anthony Albanese, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Assange, australski državljanin, nalazi se u londonskom zatvoru Belmarsh otkako je prije četiri godine izvučen iz ekvadorske ambasade. Osnivač Wikileaksa vodi dugotrajnu pravnu bitku kako bi izbjegao izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Sloboda za Manning

Washington je optužio Assangea (51) za urotu s bivšom američkom vojno-obavještajnom analitičarkom Chelsea Manning za odavanje goleme količine povjerljivog materijala 2010. godine.

Albanese je Assangeov daljnji boravak u zatvoru nazvao “frustrirajućim”.

“Mislim da slučaj Assange treba posmatrati u smislu onoga što se dogodilo, kakve su optužbe i je li vrijeme koje je već odsluženo premašilo ono koje bi bilo razumno da se optužbe dokazalo“, rekao je australskoj televiziji ABC.

“Ali kada Australci pogledaju okolnosti, pogledaju činjenicu da osoba koja je objavila informaciju (Chelsea Manning) sada slobodno šeta nakon što je neko vrijeme bila u zatvoru… onda će vidjeti da tu postoji nesrazmjer”.

Ukinut azil

Albanese je rekao da je “dosta”, iako ima “problema” s onim što je Assange učinio.

“Njegovo zadržavanje u zatvoru više ničemu ne služi”.

Britanska policija uhapsila je Assangea aprila 2019. u ekvadorskoj ambasadi, gdje je imao utočište sedam godina jer se nije predao po ranijem nalogu povezanom sa švedskim optužbama koje su na kraju odbačene.

Policija je upala u ambasadu nakon što je zvanični Kito ukinuo azil Assangeu, navode agencije.

Izvor: Agencije