Ustavno vijeće Francuske odbilo referendum o penzionoj reformi

Odbačen je posljednji pokušaj opozicije da kroz zahtjev za raspisivanje referenduma anulira vladinu reformu penzionog sistema kojom se prag za odlazak u penziju pomjera sa 62 na 64 godine.

Izuzetno nepopularna Macronova reforma penzionog sistema je usvojena prošlog mjeseca uprkos ogromnim protestima u Francuskoj (Reuters)

Francusko Ustavno vijeće odbacilo je u srijedu posljednji pokušaj opozicije da kroz zahtjev za raspisivanje referenduma anulira vladinu reformu penzionog sistema kojom se prag za odlazak u penziju pomjera sa 62 na 64 godine.

Ovo je drugi put da Ustavno vijeće – najviše tijelo u Francuskoj koje se bavi ustavnošću propisa – odbacuje pokušaje opozicije da se zadrži staro zakonsko rješenje u vezi sa godinama za odlazak u penziju, prenosi Beta.

Čak i da je novi prijedlog opozicije prošao, uslijedio bi dugačak proces za njegovo provođenje u djelo, i on ne bi odložio stupanje na snagu reformskog zakona koji gura predsjednik države Emmanuel Macron.

Vijeće je utvrdilo da tema opozicionog prijedloga nije neophodna “reforma u vezi sa socijalnom politikom, pa stoga sudije smatraju da on zadovoljava uvjete” koje postavlja Ustav Francuske.

Kompleksan proces

Opozicioni zastupnici, mahom ljevičari, željeli su da pokrenu kompleksan proces preispitivanja zakona u nadi da će on dovesti do odbacivanja izuzetno nepopularne Macronove reforme penzionog sistema koja je usvojena prošlog mjeseca uprkos ogromnim protestima u zemlji.

Prijedlogom je traženo raspisivanje referenduma, a posao Ustavnog vijeća je bio da utvrdi da li su ispunjeni zakonski uvjeti da se on održi. Da je odgovor bio pozitivan, opozicija bi imala devet mjeseci da prikupi dovoljno glasova za raspisivanje referenduma, a to je 4,8 miliona glasova odnosno 10 posto upisanih birača u Francuskoj.

Čak i kada bi se to desilo, Macronova vlada bi mogla da bira između iznošenja opozicionog prijedloga pred poslanike na debatu i eventualno glasanje, ili da čeka šest mjeseci da stavi tekst na referendumsko izjašnjavanje.

Macron bi, svejedno, mogao da provede spornu reformu koja je prošla mimo parlamenta jer je on iskoristio specijalno ustavno ovlaštenje vlade da to učini.

Opozicija je sličan prijedlog već podnosila Ustavnom vijeću, s tim što je sada izmijenila tekst.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada