Izrael razmatra uvođenje letova za hadž u Saudijskoj Arabiji

Izrael je izrazio nadu da će vlasti u Saudijskoj Arabiji dopustiti direktne letove za njegove muslimanske građane koji žele na hadž u junu.

Milioni muslimana iz cijelog svijeta putuju svake godine u Meku na hadž (Amr Nabil/AP)

Izrael je izrazio nadu da će vlasti u Saudijskoj Arabiji dopustiti direktne letove za njegove muslimanske građane koji žele hodočastiti na hadž, koji će biti održan sljedećeg mjeseca.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen rekao je u srijedu da je zahtjev podnesen i da se “o ovom pitanju raspravlja”.

“Ne mogu vam reći ima li napretka… Optimista sam da možemo unaprijediti odnose ka postizanju mira sa Saudijskom Arabijom”, kazao je on za izraelski vojni radio, prenosi Reuters.

Milioni muslimana iz cijelog svijeta putuju svake godine u Meku na hadž, hodočašće koje prati djela poslanika Muhameda od prije 1377 godina.

Pu u Meku preko treće zemlje

Odlazak na ovo hodočašće barem jednom u životu obaveza je za sve materijalno sposobne muslimane, a svake godine u šestodnevnom obredu učestvuje dva do tri miliona ljudi.

Hadž se obavlja u 12. mjesecu islamskog lunarnog kalendara, mjesecu zul-hidždže, između osmog i 13. dana u mjesecu.

Yair Lapid prethodnik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, rekao je u martu da je kao premijer 2022. godine dobio saglasnost Saudijske Arabije za direktne letove.

Saudijska Arabija to nije potvrdila.

Muslimani iz Izraela i Palestine trenutno putuju u Saudijsku Arabiju preko treće zemlje.

Od 2020. godine Saudijska Arabija dopušta izraelskim zračnim prevoznicima korištenje njenog zračnog prostora za letove u Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, zemlje s kojima je Izrael normalizirao odnose.

Put ka normalizaciji odnosa

Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske veze, ali postižu postepeni napredak prema normalizaciji od 2020. godine, u sklopu nastojanja koje podržava SAD da se Izrael pomiri sa zaljevskim susjedima.

Nekoliko je problematičnih pitanja utjecalo na ovaj napredak.

Saudijska Arabija insistira da se prvo treba pozabaviti palestinskim ciljevima za državnost.

Kraljevina trenutno ne priznaje Izrael kao državu.

U međuvremenu SAD i Izrael nisu blagonaklono gledali na nedavno odmrzavanja odnosa Rijada s Iranom.

Izvor: Al Jazeera i agencije