Sedam uhapšenih u istrazi finansiranja ISIL-a u Njemačkoj

Iz Ureda federalnog tužitelja je objavljeno kako su vlasti izvršile 19 upada u nekoliko njemačkih pokrajina kao i na jedno imanje u Nizozemskoj.

Osobe koje su uhapšene osumnjičene su da pripadaju međunarodnoj mreži koja je prikupljala finansijske donacije za ISIL (Reuters - Ilustracija)

Njemačke vlasti uhapsile su sedam osoba koje su osumnjičene da su pristalice grupe ISIL u okviru istrage o finansiranju terorizma, saopćili su tužitelji, prenosi agencija Reuters.

Istovremeno, iz Ureda federalnog tužitelja je objavljeno kako su vlasti izvršile 19 upada u Baden-Virtembergu, Bremenu, Hamburgu, Heseu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Rajni-Falacu kao i na jedno imanje u Nizozemskoj.

Osobe koje su uhapšene osumnjičene su da pripadaju međunarodnoj mreži koja je prikupljala finansijske donacije za ISIL u Siriji korištenjem internetskih platformi uključujući Telegram, a zatim su ih proslijedile grupi ili njenim posrednicima.

Bijeg iz zatvora

Najmanje 65.000 eura je prebačeno na ovaj način, navode tužitelji i dodaju kako je novac korišten za podršku pripadnicima ISIL-a koji su zatvoreni u Siriji, a u nekim slučajevima im je pomogao u bijegu iz zatvorskih logora.

Sedmorica osumnjičenih u srijedu i četvrtak pojavit će se pred sucem koji će odlučiti hoće li ih zadržati u pritvoru prije suđenja, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada