Pritisak na Vladu Južnoafričke Republike da uhapsi Putina tokom samita BRICS-a

Glavna opozicijska stranka u JAR-u objavila je u utorak da je poduzela zakonske mjere kako bi primorala vladu da uhapsi ruskog predsjednika Vladimira Putina ako odluči prisustvovati samitu BRICS-a.

Južna Afrika odbija da osudi Moskvu još od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine (Reuters)

Glavna opozicijska stranka u Južnoj Africi objavila je u utorak da je poduzela zakonske mjere kako bi primorala vladu da uhapsi ruskog predsjednika Vladimira Putina ako odluči prisustvovati samitu BRICS-a, koji je planiran da se održi u toj afričkoj zemlji u augustu.

Stranka Demokratski savez saopćila je da je pokrenula sudski postupak kako bi osigurala da vlada pritvori Putina i preda ga Međunarodnom krivičnom sudu “ako kroči u Južnu Afriku”.

“Ova preventivna sudska akcija ima za cilj osigurati da Južna Afrika ispuni svoje obaveze”, rekla je ministrica pravde opozicijske vlade u sjeni Glynnis Breytenbach.

Breytenbach je potvrdila da stranka nastoji dobiti “deklarativni nalog” kako bi se izbjeglo ponavljanje onoga što se dogodilo 2015. godine kada Pretorija nije uhapsila Omara al-Bashira, tadašnjeg sudanskog predsjednika kojeg je, također, tražio Međunarodni krivični sud.

Diplomatska dilema

Južna Afrika je suočena sa diplomatskom dilemom otkako je Međunarodni krivični sud, sa sjedištem u Hagu, u martu izdao nalog za hapšenje predsjednika Putina. Ta država je članica Međunarodnog krivičnog suda i od nje se očekuje da izvrši nalog za hapšenje ako Putin uđe na njenu teritoriju.

Planirano je da u augustu zemlja koja se nalazi na jugu Afrike bude domaćin samita BRICS-a, koji uključuje Brazil, Kinu, Indiju i Rusiju.

Pravne radnje koje poduzima stranka Demokratski savez uslijedile su nakon što je vlada dala diplomatski imunitet zvaničnicima koji prisustvuju sastancima ministara vanjskih poslova BRICS-a ove sedmice i šefovima država koji učestvuju na predstojećem samitu.

Imunitet se daje učesnicima sastanka ministara vanjskih poslova zemalja BRICS-a u Cape Town u periodu od 1. do 2. juna, prema onome što je objavio vladin list u ponedjeljak.

Agencija Bloomberg prenijela je izjavu Ministarstva za međunarodne odnose i saradnju koja je u zvaničnom saopćenju navela da će imunitet dobiti i učesnici samita predsjednika država BRICS-a, koji je zakazan za period od 22. do 24. augusta.

Poziv Putinu da učestvuje na samitu

Pojedini ovakav potez vide kao pripremu da se osigura pravno pokriće za Putinovu posjetu, što je Pretorija negirala. Južnoafričko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je u saopćenju da “ovi imuniteti ne poništavaju nijedan memorandum koji je, možda, izdao bilo koji međunarodni sud protiv bilo koje osobe koja će prisustvovati konferenciji”, navodeći da je davanje imuniteta ”normalna” stvar i ”rutina” prilikom održavanja međunarodnih konferencija.

Južnoafrička Republika je pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina da učestvuje na samitu, ali je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u utorak odbio reći hoće li Putin prisustvovati samitu ili ne.

“Rusija će učestvovati na odgovarajućem nivou”, rekao je Peskov, dodajući da Moskva očekuje da se njeni partneri iz BRICS-a “ne povode” za onim što je nazvala “nezakonitim odlukama” kao što je nalog za hapšenje.

Južna Afrika odbija da osudi Moskvu još od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, naglašavajući da zauzima neutralan stav kako bi mogla “igrati ulogu u rješavanju sukoba”.

Izvor: Agencije