Podizanje gornje granice američkog duga prošlo prvu prepreku

Zakon treba doći na raspravu u Kongres u srijedu nakon koje se očekuje glasanje o njegovom usvajanju.

Ministarstvo finansija bi moglo ostati bez sredstava za plaćanje svojih dugova po prvi put u američkoj historiji, a to bi moglo izazvati ekonomski haos kako u SAD-u tako i u svijetu (Reuters)

Komisija za pravilnik američkog Kongresa je sa 7:6 glasova odobrila zakon kojeg su ispregovarali predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden i predsjednik Kongresa Kevin McCarthy za podizanje gornje granice američkog duga od 31,4 milijarde dolara i postizanje novih rezova savezne potrošnje, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Dodaje se kako će stoga taj zakon doći na raspravu u Kongres u srijedu nakon koje se očekuje glasanje o njegovom usvajanju.

Razlog tome što je ovaj zakon jedva prošao na Komisiji jest taj što dva republikanca, Chip Roy i Ralph Norman, nisu poštivala stranačku odluku te su glasali protiv.

Tijesna većina u Kongresu

Kako republikanci imaju tijesnu većinu u Kongresu od 222:213 moguće je da će biti još članove te stranke koji će glasati protiv zakona pa će biti potrebna pomoć demokrata da se on izglasa i preda Senatu na odlučivanje.

Ova mjera mora dobiti pristanak Kongresa do 5. juna jer bi u suprotnom Ministarstvo finansija moglo ostati bez sredstava za plaćanje svojih dugova prvi put u američkoj historiji, a to bi moglo izazvati ekonomski haos kako u SAD-u tako i u svijetu.

Izvor: Agencije