Neuspješno lansiranje sjevernokorejskog satelita uzrokovalo paniku u Seulu

Satelit koji je nosio nuklerano oružje srušio se zbog nestabilnosti u motoru te neispravnom napajanju gorivom, objavili su sjevernokorejski mediji.

Sjeverna Koreja je ranije obavijestila međunarodne vlasti kako će lansirati raketu prema jugu, a očekivalo se kako će krhotine pasti u Žuto more i Tihi ocean (Reuters)

Neuspješno lansiranje sjevernokorejskog satelita u ranim je satima uzrokovalo paniku u Južnoj Koreji i Japanu gdje su označene zračne uzbune, ali vrlo brzo su i opozvane kada je sumnjivi objekt pao u more, prenosi Hina.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je kako se satelit koji je nosio nuklerano oružje srušio zbog nestabilnosti u motoru te neispravnom napajanju gorivom.

Stanovnici Seula imali su neugodno buđenje jer su ih u 6.32 sati po lokalnom vremenu oglasile sirene za uzbunu uz upozorenje o mogućoj evauaciji.

Oglašena i opozvana uzbuna

Ipak, samo 10 minuta kasnije uzbuna je opozvana, a vlasti tvrde kako je i oglašena pogreškom.

Uzbuna je označena i južnoj japanskoj prekekturi Okinawi, ali ubrzo je uviđeno kako raketa ne može dosegnuti japanski teritorij pa je i ta uzbuna opozvana.

Sjeverna Koreja je ranije obavijestila međunarodne vlasti kako će lansirati raketu prema jugu, a očekivalo se kako će krhotine pasti u Žuto more i Tihi okean.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada