Dolazi li do pomaka u iranskom nuklearnom pitanju?

Islamska Republika i velike sile od aprila 2021. vode pregovore u cilju oživljavanja nuklearnog sporazuma potpisanog sa Zapadom 2015. godine.

Teheran nastavlja razmjenjivati poruke s Washingtonom uz pomoć posrednika u regiji, čak i uz posredovanje Evropljana (EPA)

Gosti emisije Al Jazeere Arabic “Iza vijesti” imali su različita mišljenja o razvoju dešavanja u krizi o iranskom nuklearnom sporazumu, imajući u vidu saopćenje Teherana da se nastavlja razmjena indirektnih poruka s Washingtonom u vezi s oživljavanjem iranskog nuklearnog sporazuma, dok su uporedo s tim postignuti novi dogovori između Irana i Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Muhammad Salih Sadeqian, istraživač specijaliziran za regionalna pitanja, izrazio je optimizam u pogledu mogućnosti oživljavanja iranskog nuklearnog sporazuma. Kaže da izjava iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana o tom pitanju šalje dvije poruke Zapadu. Prva je da Teheran želi izvršiti veći pritisak na američku administraciju koja, prema njegovim riječima, nerado pristupa oživljavanju sporazuma. Druga poruka je da Teheran potvrđuje svoje insistiranje na oživljavanju ovog sporazuma i da ima koristi od njegovog postizanja.

U svom gostovanju u emisiji (30. 5. 2023) izjavio je da izjava Abdollahiana dolazi u, kako je opisao, atmosferi optimizma koja prevladava u odnosima Irana sa Saudijskom Arabijom, Egiptom i državama Zaljeva općenito.

‘Teheran poslao pozitivne signale’

Iranski ministar je rekao da Teheran nastavlja razmjenjivati poruke sa Washingtonom uz pomoć posrednika u regiji, pa čak i uz posredovanje Evropljana, naglašavajući da pregovori s Evropskom unijom o iranskom nuklearnom pitanju još uvijek traju. Objasnio je da je u kontaktu s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom u vezi s nuklearnim pitanjem.

Suprotno ovakvom optimističnom stavu Sadeqiana, Joseph Cirincione, član Savjetodavnog vijeća za inostranu sigurnost i bivši američki državni sekretar, izrazio je pesimizam u pogledu mogućnosti postizanja bilo kakvog pomaka u iranskom nuklearnom pitanju. Ističe da je Teheran poslao pozitivne signale u tom kontekstu, ali da su oni i dalje slabi. Priča da je došlo do pozitivnih pomaka u dogovorima s IAEA-om dolazi samo s iranske strane, kazao je. Smatra da se ovakav potez Irana može dovesti u vezu s održavanjem sastanka sekretara agencije u naredne dvije sedmice.

Američki gost smatra da oživljavanje nuklearnog sporazuma ovisi o tome da Iran odgovori na sljedeće zahtjeve: oslobađanje nekih zatvorenika, smanjenje podrške Rusiji u ratu protiv Ukrajine i zaustavljanje, kako je nazvao, progona iranskih demonstranata. Smatra da Teheran želi otkloniti neka problematična pitanja s IAEA-om, ali ne čini mnogo da riješi problem.

‘Niko ne želi sukob’

Kada je riječ o njegovim očekivanjima u pogledu odnosa Teherana sa Zapadom u svjetlu novog razvoja događaja, Cirincione se osvrnuo na promjenu koja se događa između dvije strane, posebno u svjetlu onoga što je korejski ekonomski list citirao iz diplomatskih i vladinih izvora u Seulu o tome da Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države razgovaraju o načinima da se oslobodi sedam milijardi iranskih sredstava zamrznutih u Seulu.

Očekuje da će trenutna situacija ostati onakva kakva jeste narednih nekoliko mjeseci jer “ni Iranci, ni Amerikanci, pa čak ni Izraelci ne žele sukob”, rekao je.

Kada je riječ o iransko-saudijskim odnosima, bivši savjetnik u Ministarstvu vanjskih poslova Saudijske Arabije Salem al-Yami potvrdio je da je postizanje sporazuma između Rijada i Teherana, što je ocijenio kao značajno, uslijedilo nakon uloženih napora, pregovora i neobznanjenih uslova. Kaže da Iran ne bi poduzeo taj korak da nije pronašao interese u postizanju sporazuma. Smatra da je ta zemlja u ćorsokaku zbog nuklearnog pitanja i krize nepovjerenja između nje i IAEA.

Al-Yami smatra da se Iran suočava s nizom problema i napetosti u svojim međunarodnim odnosima, s Washingtonom, Evropljanima i silama u regij. Ističe da zemlje regije nemaju šta ponuditi kako bi se ovi problemi riješili, iako se nadaju da će sudjelovati u rješavanju iranskog nuklearnog pitanja.

Pregovori zaustavljeni u septembru 2022.

S druge strane, Sadeqian je naglasio da Iran nastoji obnoviti svoje odnose s arapskim, a posebno sa zaljevskim zemljama, jer smatra da jačanje tih odnosa služi sigurnosti i stabilnosti u regiji.

Važno je napomenuti da Iran i velike sile od aprila 2021. godine vode pregovore u cilju oživljavanja nuklearnog sporazuma potpisanog sa Zapadom 2015. godine, u kojima su indirektno učestvovale i Sjedinjene Američke Države. Iako je postignut napredak u ovim razgovorima, oni nisu dostigli fazu razumijevanja za ponovno aktiviranje sporazuma.

Iran i zemlje potpisnice sporazuma počele su pregovore o njegovom oživljavanju u aprilu 2021. godine, uz koordinaciju Evropske unije i indirektno učešće SAD-a. Pregovori su zaustavljeni početkom septembra 2022. godine, a zapadne strane su naglasile da iranski odgovor na nacrt sporazuma nije bio “konstruktivan”.

Izvor: Al Jazeera