Bivši guverner New Jerseyja ulazi u republikansku utrku za predsjednika

Chris Christie (60) je bio savjetnik u kampanji Donalda Trumpa u utrci za Bijelu kuću 2016. godine, ali je posljednjih mjeseci postao vatreni kritičar bivšeg predsjednika.

Chris Christie ulazi u utrku kao autsajder, jer bi ga podržalo samo jedan posto republikanaca (Reuters)

Bivši guverner New Jerseyja Chris Christie će sljedeće sedmice objaviti kandidaturu za republikansku predsjedničku nominaciju za izbore 2024. godine, navedeno je iz dobro upućenih izvora.

Christie (60) je bio savjetnik u kampanji Donalda Trumpa u utrci za Bijelu kuću 2016. godine, ali je posljednjih mjeseci postao vatreni kritičar bivšeg predsjednika, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Navodi se da ulazi u utrku kao autsajder, jer bi ga, prema anketi Ipsosa provedenoj od 9. do 15. maja, podržalo samo jedan posto republikanaca.

Christie će u utorak zvanično pokrenuti svoju kampanju u Gradskoj vijećnici na koledžu Saint Anselm u New Hampshireu.

Pozvao je svoju stranku da se ogradi od Trumpovih neosnovanih tvrdnji da su izbori 2020. godine bili namješteni.

Sukobio bi se s ratobornim Trumpom

U martu je Christie za Axios rekao da ne bi glasao za Trumpa 2024. godine čak i ako bi bivši predsjednik bio republikanski kandidat.

Trump, koji je svoju kampanju najavio prošle godine, vodi među republikancima u anketama.

U javnim nastupima je Christie, bivši savezni tužitelj, tvrdio da on jedini ima vještinu i volju direktno se sukobiti s ratobornim Trumpom.

Osim Trumpa, ostali republikanci koji se natječu za predsjednika su guverner Floride Ron DeSantis, senator Tim Scott i bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Bivši potpredsjednik Mike Pence i guverner New Hampshirea Chris Sununu su među onima koji “vagaju” kandidature.

Republikanski kandidat bi se sučelio s demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom, čija se kampanja za reizbor ne suočava sa značajnijim unutarstranačkim protivljenjem.

Izvor: Agencije