Stoltenberg: Švedska u NATO-u moguće do jula

Nema garancija, ali apsolutno je moguće postići rješenje da se omogući odluka o punopravnom članstvu Švedske do samita, rekao je čelnik NATO-a.

Jens Stoltenberg je rekao da ima 'stalni kontakt s turskim vlastima' (EPA)

Članstvo Švedske u NATO-u “apsolutno je moguće” do samita Saveza u Vilniusu u julu, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, dva dana nakon reizbora turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji se tome protivi.

“Nema garancija, ali apsolutno je moguće postići rješenje da se omogući odluka o punopravnom članstvu Švedske do samita”, rekao je on na konferenciji za novinare u Oslu, koji je ove sedmice domaćin neformalnog sastanka šefova diplomatija zemalja NATO-a, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Nemamo sigurnosti za to. Naravno, govorimo o suverenim odlukama nacionalnih parlamenata”, insistirao je.

“Ali, moja poruka je da je to u našem dosegu”, dodao je.

Za generalnog sekretara NATO-a, “sada postoji prozor, posebno nakon izbora u Turskoj i konstituiranja turskog parlamenta”.

U kontaktu s ‘turskim vlastima’

“Naravno da je moguće”, zaključio je.

Turska je, uz Mađarsku, jedina od 31 zemlje NATO-a koja još nije ratificirala članstvo Švedske.

Finska je 4. aprila službeno postala 31. članica Saveza.

Ponovo izabran u nedjelju na pet godina, Erdogan blokira švedsku kandidaturu, optužujući Štokholm za pružanje utočišta turskim opozicionim osobama i kurdskim aktivistima iz pokreta koje Ankara smatra “terorističkim”.

Stoltenberg je rekao da ima “stalni kontakt s turskim vlastima” kako bi pokušao ukloniti preostale prepreke.

Budući da je parlament u Ankari u procesu osnivanja, šef turske diplomatije neće biti prisutan ove sedmice u Oslu na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji bi trebao biti priprema za samit u Vilniusu 11. i 12. jula.

Izvor: Agencije