Peking: Južna Koreja i Kina planiraju tješnju suradnju

Kina je odredište oko 40 posto južnokorejskog izvoza čipova, prema podacima ministarstva trgovine.

SAD je pak ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, a u saradnji s Nizozemskom i Japanom blokira i isporuku strojeva za njihovu proizvodnju (EPA)

Kina i Južna Koreja planiraju intenzivirati dijalog i saradnju u opskrbnim lancima industrije poluvodiča, u kontekstu globalne zabrinutosti za opskrbu čipovima, sankcija i bojazni za nacionalnu sigurnost, rekao je kineski ministar trgovine Wang Wentao, prenosi Hina.

Kineski ministar sastao se s južnokorejskim kolegom Ahn Duk-geunom na marginama konferencije Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Detroitu, koja je završila u petak.

Ministri su razmijenili mišljenja o očuvanju stabilnosti opskrbnog lanca u industriji i o jačanju saradnje na bilateralnom, regionalnom i multilateralnom planu, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva trgovine.

Wang je također rekao da je Kina spremna s Južnom Korejom raditi na produbljivanju trgovinskih veza i saradnje u investicijama.

No, južnokorejska izjava o sastanku ne spominje čipove, već samo navodi da je ministar trgovine zatražio od Kine da stabilizira opskrbu ključnim sirovinama i osigura predvidljivo poslovno okruženje za južnokorejske tvrtke u Kini.

Spor SAD-a i Kine oko poluvodiča

“Južnokorejska strana izrazila je potrebu za komunikacijom među dužnosnicima na operativnoj razini u svim sektorima”, ne samo u industriji poluvodiča, rekao je Reutersu upućen izvor koji je želio ostati neimenovan budući da nije ovlašten davati informacije medijima.

Južna Koreja našla se u žarištu spora Sjedinjenih Država i Kine oko poluvodiča.

Prošle sedmice kineski regulator za kibernetički prostor zabranio je operaterima ključne infrastrukture nabavu memorijskih čipova američkog Micron Technologyja uz obrazloženje da nisu prošli na testu mrežne sigurnosti.

“Analizom je utvrđeno da Micronovi proizvodi uključuju ozbiljne rizike za mrežnu sigurnost koji predstavljaju značajne sigurnosne rizike za kineski lanac nabave ključne informatičke infrastrukture i utječu na kinesku nacionalnu sigurnost”, objavila je uprava za kibernetički prostor.

SAD je pak ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, a u saradnji s Nizozemskom i Japanom blokira i isporuku strojeva za njihovu proizvodnju.

Kina je odredište oko 40 posto južnokorejskog izvoza čipova, prema podacima ministarstva trgovine, ali južnokorejskim proizvođačima čipova Samsung Electronicsu i SK Hynixu treba američka tehnologija i oprema, napominje Reuters.

Izvor: Agencije