Indija podiže tužbu protiv BAE Systemsa i Rolls-Roycea

U dokumentu u koji je Reuters imao uvid stoji da su proizvođači aviona za obuku plaćali provizije posrednicima kako bi dobili unosne ugovore.

Rolls-Royce je saopštio da su optužbe koje se istražuju otkrivene 2017. kada je platio kaznu britanskim vlastima (Reuters)

Indija je podnijela tužbu protiv britanskih BAE Systems i Rolls-Royce Holdings zbog “zločinačke urote” u nabavki i licenciranoj proizvodnji 123 napredna mlazna aviona za obuku, navodi se u dokumentu savezne policije.

Slučaj se temelji na nalazima istrage koju je pokrenuo indijski Centralni istražni ured (CBI) 2016. godine, stoji u dokumentu od 23. maja.

Rolls-Royce je u ponedjeljak saopštio da nastavlja pomagati indijskim vlastima u njihovoj istrazi i da su optužbe koje se istražuju otkrivene 2017. kada je platio kaznu britanskim vlastima.

“Rolls-Royce je danas bitno drugačiji posao. Nećemo tolerisati nedolično poslovno ponašanje bilo koje vrste i predani smo održavanju visokih etičkih standarda”, rekao je glasnogovornik kompanije Reutersu putem e-pošte.

Indijsko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.

BAE je rekao da bi bilo neprikladno komentirati istragu koja je u toku.

U dokumentu u koji je Reuters imao uvid stoji da su proizvođači aviona za obuku plaćali provizije posrednicima, kršeći ugovorna pravila indijske odbrane.

Posrednici su im pomagali da dobiju ugovore koristeći se “nedopuštenim uticajem” na vladine dužnosnike.

Ugovori o mlaznim avionima

Također je rečeno da su Rolls-Royce India i njegovi zvaničnici ušli u kriminalnu zavjeru sa nepoznatim zvaničnicima iz Ministarstva odbrane i dvojicom posrednika između 2003. i 2012. za ugovore povezane sa trenažnim avionima.

Indija je 2005. godine potpisala ugovor o kupovini 24 napredna mlazna trenažna aviona Hawk 115 za 734,21 miliona funti (926,65 miliona dolara) i 42 licencirana mlažnjaka za 308,25 miliona funti (380,94 miliona dolara), zajedno sa nabavkom materijala i prenosom tehnologije.

To je učinjeno, navodi CBI u svom dokumentu, “zbog velikih provizija i mita koje su navedeni proizvođač i njegovi službenici platili posrednicima”.

Između 2008. i 2010. indijska vlada odobrila je licenciranu proizvodnju dodatnih 57 mlaznjaka za 95 milijardi rupija (1,16 milijardi dolara) prema posebnom ugovoru sa kompanijom BAE Systems.

Godine 2012. britanski Ured za ozbiljne prevare (SFO) pokrenuo je istragu protiv Rolls-Roycea zbog plaćanja povezanih sa transakcijama sa zemljama među kojima su Kina, Indija, Indonezija, Malezija i Tajland.

Rolls-Royce je 2017. platio kaznu od 497 milijuna funti (614,19 milijuna dolara) kako bi se nagodio slučaju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada