Biden s Erdoganom razgovarao o F-16 i Švedskoj

‘Razgovarao sam s Erdoganom. Čestitao sam Erdoganu. I dalje želi nekakav dogovor o F-16. Rekao sam mu da želimo dogovor sa Švedskom, pa idemo to najprije završiti,’ kaže Biden o razgovoru sa Erdoganom.

Turska je izrazila želju da od SAD-a kupi avione F-16 u vrijednosti od 20 milijardi dolara, ali prodaja je usporila zbog prigovora američkog Kongresa, iako je Bidenova administracija iznova tvrdila da podržava prodaju (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izrazio spremnost da od SAD-a kupi borbene avione F-16, rekao je američki predsjednik Joe Biden koji je razgovarao s njim, dodavši potom da bi Washington volio vidjeti da Ankara odustane od svog protivljenja švedskom pristupu NATO savezu, piše Reuters, prenosi Hina.

Biden je nazvao Erdogana kako bi mu čestitao na pobjedi u nedjeljnim predsjedničkim izborima. “Razgovarao sam s Erdoganom. Čestitao sam Erdoganu. I dalje želi nekakav dogovor o F-16. Rekao sam mu da želimo dogovor sa Švedskom, pa idemo to najprije završiti. Tako da ćemo se ponovno čuti”, rekao je Biden novinarima prije nego što je iz Bijele kuće otišao u Delaware.

“Razgovarat ćemo više o tome sljedeće sedmice”, dodao je.

Saopštenje turskog predsjednika o pozivu bilo je kratko i manje jasno. Pisalo je da su se dva čelnika dogovorila o produbljenju saradnje po pitanju svih aspekata svojih bilateralnih veza, čija je važnost narasla još više u vrijeme regionalnih i globalnih izazova.

Turska se protivi Švedskom pristupu NATO-u

Turska je izrazila želju da od SAD-a kupi avione F-16 u vrijednosti od 20 milijardi dolara, ali prodaja je usporila zbog prigovora američkog Kongresa, iako je Bidenova administracija iznova tvrdila da podržava prodaju.

Švedska i Finska podnijele su prošle godine zahtjev za članstvom u NATO savezu, odbacivši dugotrajne politike vojne nesvrstanosti nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali potrebno im je odobrenje svih zemalja NATO članica.

Turska je ratificirala finski pristup NATO-u krajem marta ali nastavlja se protiviti švedskom pristupu, uz tvrdnju da Stockholm daje utočište članovima militantnih grupa koje Turska smatra teroristima. Mađarska također nije odobrila švedski pristup.

Za Washington je prioritet da Švedska pristupi NATO savezu do sredine jula kad bi se čelnici saveza trebali naći na samitu u Litvaniji.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada