Krunidba Charlesa III bit će najveličanstvenija svečanost ikad viđena u Britaniji

Kralj Charles će, zajedno sa svojom suprugom Camillom, biti okrunjen u londonskoj Westminsterskoj opatiji u historijskom događaju čije porijeklo seže gotovo 1.000 godina unatrag.

Charles će, zajedno sa svojom suprugom Camillom, biti okrunjen u londonskoj Westminsterskoj opatiji u historijskom događaju čije porijeklo seže gotovo 1.000 godina unatrag (Reuters)

Ceremonija krunidbe kralja Charlesa III u subotu bit će najveličanstvenija svečanost ikad viđena u Velikoj Britaniji i pružit će ekonomski poticaj naciji, rekli su organizatori i Buckinghamska palata.

Charles će, zajedno sa svojom suprugom Camillom, biti okrunjen u londonskoj Westminsterskoj opatiji u historijskom događaju čije porijeklo seže gotovo 1.000 godina unatrag, a u kojem će sudjelovati hiljade vojnog osoblja u kilometarskoj povorci kroz središte Londona, prenosi Hina.

“Ovo je ponosni trenutak u našoj nacionalnoj historiji”, rekao je Edward Fitzalan-Howard, vojvoda od Norfolka.

“Ovo je također vrijeme da se podsjetimo na ponos koji imamo u našoj velikoj zemlji i našem nepisanom ustavu koji nam je tako dobro služio više od 1.000 godina tokom naše duge historije”, rekao je Fitzalan-Howard, čija porodica organizira svečane svečanosti od 1483. godine.

Gotovo 7.000 pripadnika oružanih snaga bit će uključeno u ceremonijalne dužnosti, s više od 4.000, uključujući vojne orkestre, koji će sudjelovati u procesiji od opatije do Buckinghamske palače gdje će novookrunjeni kralj i kraljica biti kraljevski pozdravljeni u vrtovima .

Kraljevska porodica će nakon toga, kao što je tradicionalno, mahnuti okupljenima s balkona Buckinghamske palate, a bit će i prelet vojnih aviona.

Troškovi krunidbe

Kao što je palata ranije priznala, sama služba bit će drugačija od one kraljice Elizabete prije sedam desetljeća, odražavajući različita razdoblja.

U Westminsterskoj opatiji bit će samo 2.300 uzvanika za razliku od 8.000 koliko ih je gledalo 1953. godine, iako će i dalje biti prisutno 100 šefova država, a trajat će puno kraće.

Kritičari su dovodili u pitanje troškove raskošne krunidbe kada se javnost suočava s krizom troškova života, ali glasnogovornik palate rekao je da postoje izvještaji da se očekuje više od milijardu funti (1.25 milijardi dolara) prihoda u posrnulu ekonomiju kao rezultat toga.

“Nije na meni da govorim koliko su te brojke tačne, ali svakako postoji teorija da su proslave golem ekonomski poticaj naciji”, rekao je glasnogovornik, dodajući da je prisustvo toliko šefova država također velika prilika za umrežavanje.

Međutim, konsultantska tvrtka Pantheon Macroeconomics saopćila je kako očekuje da će britanski bruto domaći proizvod pasti oko 0,2 posto na mjesečnoj razini u maju, uz pad zbog dodatnog godišnjeg odmora, koji je vlada dodijelila za krunidbu.

Izvor: Agencije