Indeks medijskih sloboda: Srbija jedina nazadovala u regiji

Posljednji Indeks medijskih sloboda pokazuje da su u regiji najviše napredovali Sjeverna Makedonija i Crna Gora, dok je Srbija jedina nazadovala.

Zamagljuje se razlika između istinitog i lažnog, stvarnog i umjetnog, činjenica i izmišljotina, čime se ugrožava pravo na informaciju, stoji u izvještaju (Reporteri bez granica)

Posljednji izvještaj Reportera bez granica u njihovom Indesku medijskih sloboda u svijetu za 2023. godinu naglašava veliki utjecaj koji lažni sadržaj u digitalnom ekosistemu ima na slobodu medija širom svijeta.

U dvije trećine država (118 od 180) ispitanici su saopštili kako su političari u njihovim državama vrlo često ili sistematski bili uključeni u masivne dezinformacijske ili propagandne kampanje.

Zamagljuje se razlika između istinitog i lažnog, stvarnog i umjetnog, činjenica i izmišljotina, čime se ugrožava pravo na informaciju. Neviđena mogućnost manipulacije sadržaja koristi se za potkopavanje onih koji utjelovljuju kvalitetno novinarstvo i općenito slabljenje samog novinarstva, stoji u izvještaju.

Naglašava se i veliki skok u razvoju umjetne inteligencije, koji unosi haos u medijski svijet.

Rast propagande u Rusiji

U prošlog godini teren je bio povoljan za rast propagande u Rusiji, koja je na ovogodišnjoj listi pala dodatnih devet mjesta i nalazi se na na 164. mjestu. Moskva je u rekordnom roku uspostavila novi medijski arsenal posvećen širenju poruke Kremlja na okupiranim teritorijama na jugu Ukrajine, dok se jače nego ikada obrušila na posljednje preostale nezavisne ruske medije, koji su zabranjeni, blokirani i/ili proglašeni “stranim agentima“, pišu Reporteri bez granica.

Prema Indeksu slobode medija u svijetu za 2023. situacija je “veoma ozbiljna” u 31 zemlji, “teška” u 42, “problematična” u 55, a “dobra” ili “zadovoljavajuća” u 52 zemlje. Drugim riječima, okruženje za novinarstvo je „loše“ u sedam od deset zemalja, a zadovoljavajuće u samo tri od deset zemalja.

Norveška je i dalje na vrhu liste, a a slijede je Irska, Danska, Švedska i Finska.

Na dnu liste je Sjeverna Koreja, u pratnji Kine, Vijetnama, Irana, Turkmenistana i Sirije.

Regija: Svi napredovali, osim Srbije

Zemlje regije su najvećim dijelom popravili skor na ovogodišnjem Indeksu.

Sjeverna Makedonija je sada najbolje rangirana država iz regije i nalazi se na 38. mjestu od 180. U odnosu prošlu godinu, napredovala je za 19. pozicija. Ipak u izvještaju se za Sjevernu Makedoniju naglašava da iako novinari ne rade u neprijateljskom okruženju, raširene dezinformacije i nedostatak profesionalizma doprinose padu povjerenja društva u medije, što nezavisne medije izlaže prijetnjama i napadima. Nadalje, državni službenici imaju loš i ponižavajući stav prema novinarima.

Crna Gora je napredovala za 24 pozicije i nalazi se na 38. mjestu svjetske rang lste. Crnogorski ustav i zakoni garantuju slobodu govora i izražavanja, ali sloboda štampe i dalje je ugrožena političkim uplitanjem, nekažnjenim napadima na novinare i ekonomskim pritiscima, stoji u izvještaju.

Hrvatska je na 42. mjestu i napredovala je za šest pozicija. Iako je medijska scena postala raznolika i dinamična, vlada ne uspijeva zaštititi novinare od legalnih pokušaja da im zatuškavanja, kao ni od organizovanog kriminala. Sama vlada predstavlja prijetnju slobodi medijia, navodi se.

Slovenija se nalazi na 50. mjestu i napredovala je četiri mjesta. U izvještaju se navodi da se klima neprijateljstva prema novinarima smirila od odlaska premijera Janeza Janše 2022. godine, te da je pravni okvir koji štiti slobodu medija i dalje jak. Ipak, mediji se i dalje suočavaju sa političkim pritiskom.

Kosovo se sada nalazi na 56. mjestu, pet mjesta više nego prošle godine. Iako je kosovsko medijsko tržište raznoliko, njegov razvoj je ograničen malom veličinom i striktnim razdvajanjem duž etničkih linija, stoji u izvještaju. Nezavisnost medija je ugrožena lošom regulativom i zavisnošću od stranačke raspodjele javnih sredstava.

Bosna i Hercegovina je na 64. mjestu – za tri je pozicije skočila u odnosu na prošlogodišnji rang. Reporteri bez granica navoda da mediji u BiH djeluju u relativno povoljnom pravnom okruženju, ali u izuzetno nepovoljnom političkom i ekonomskom miljeu. Oni se ne osjećaju zaštićeno dok rade svoj posao. Postoje velike razlike u slobodi medija i kvalitetu novinarstva širom zemlje.

Srbija je jedina u regiji koja je nazadovala, i to značajno – pala ja na 91. mjesto – za 12 mjesta niže od prošlogodišnje 79. pozicije. U ovogodišnjem izvještaju se navodi kako je nagrađivano, kvalitetno novinarstvo, koje istražuje kriminal i korupciju, uhvaćeno između neobuzdanih lažnih vijesti i propagande u Srbiji. Iako je pravni okvir čvrst, novinari su ugroženi političkim pritiscima i nekažnjivosti zločina počinjenih nad njima. „U visoko polariziranoj političkoj klimi, novinari su redovno izloženi političkim napadima koje podstiču pripadnici vladajuće elite, a koje pojačavaju određene nacionalne TV mreže,“ stoji u izvještaju Reportera bez granica.

Prema ovogodišnjem Indeksu slobode medija, situacija u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji je „zadovoljavajuća“, dok je u BiH, Kosovu i Srbiji „problematična“.

Šta je sloboda medija?

Svrha Indeksa slobode medija u svijetu je da uporedi nivo slobode koji uživaju novinari i mediji u 180 zemalja i teritorija. Definicija slobode štampe koju koriste Reporteri bez granica i njen panel eksperata pri sastavljanu Indeksa, je sljedeća:

„Sloboda medija se definiše kao sposobnost novinara kao pojedinaca i kolektiva da biraju, stvaraju i šire vijesti u javnom interesu nezavisno od političkog, ekonomskog, pravnog i društvenog uplitanja, i u odsustvu prijetnji njihovoj fizičkoj i psihičkoj sigurnosti.“

Na osnovu ove definicije, upitnik i Indeks podijeljeni su u pet različitih kategorija ili indikatora (politički kontekst, pravni okvir, ekonomski kontekst, sociokulturni kontekst i sigurnost).

Izvor: Al Jazeera i agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada