Daily Telegraph: Korupcija u Rusiji ozbiljno iscrpljuje vojsku

Britanski list The Daily Telegraph objavio je članak u kojem se zaključuje da će sve raširenija finansijska i moralna korupcija u Rusiji srušiti predsjednika Vladimira Putina.

Oštećeni tenk i dijelovi vojne opreme u rusko-ukrajinskom ratu na cesti Slavjansk-Izjum, 4. aprili 2023. (Anadolija)

Britanski list The Daily Telegraph objavio je članak u kojem se zaključuje da će sve raširenija finansijska i moralna korupcija u Rusiji srušiti predsjednika Vladimira Putina i da je samo pitanje vremena hoće li Zapad pokazati istu fleksibilnost u podršci Ukrajini kao što Ukrajinci pokazuju u odbrani svoje zemlje.

U članku, koji je napisao bivši pukovnik američke vojske Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za hemijsko oružje, dodaje se da bi oni koji vjeruju da je Rusija još uvijek sposobna prizvati nezaustavljivi talas ljudi i opreme kao u Drugom svjetskom ratu trebali odustati od takvog uvjerenja.

Ističe da su “Putinovi gangsteri opljačkali vlastitu zemlju, učinili da korupcija postane normalna stvar u vojnim redovima i, čineći to, sami sebe osudili na poraz”.

Ruski vojni kapaciteti se bukvalno urušavaju

U članku se navode brojni dokazi o korupciji u oružanim snagama, poslovnim i ekonomskim krugovima, a autor ističe kako svi znaju da se novac izvlači iz države i prebacuje Putinovim saveznicima i njegovim oligarsima, kao i u njegov vlastiti džep.

Ističe da je ova korupcija ojačala Putinovu vlast, ali je za njegove snage u Ukrajini bila kontraproduktivna, jer je oslabila sposobnost Rusije da vodi rat i potkopala Putinovu sposobnost da kontrolira događaje.

Rekao je da se, uprkos prividu, rusko vojno prisustvo u Ukrajini bukvalno urušava.

Spomenuo je brojne incidente koji ukazuju na prodor korupcije u rusku vojsku, poput hapšenja komandanta ruskog tenka prošle sedmice koji je optužen za krađu motora iz borbenih tenkova. Skrenuo je pažnju i na to da propada veći dio ruske mornarice, na velike gubitke u oklopnim vozilima, čije se osnovne komponente prodaju za otpad ili održavaju po niskoj cijeni.

Korupcija u mornarici

Što se tiče stanja mornarice, jedini ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov je izvan pogona od 2018. godine zbog neuspjelih popravki i finansijske korupcije. Prema predviđanjima, u aktivnu službu se ne bi trebao vratiti prije 2024. godine.

U međuvremenu, zastarjeli vodeći brod Sjeverne flote na nuklearni pogon, Petar Veliki, vjerovatno će biti povučen iz službe jer je preskup za modernizaciju, a tu je i nezaboravno potonuće bojnog broda Moskva.

Autor je također naglasio da mnogi u obavještajnoj zajednici vjeruju da čak ni Putinov adut, njegovo toliko hvaljeno taktičko nuklearno oružje, neće ispravno raditi zbog starosti i lošeg upravljanja.

Dodao je da su najefikasniji vojnici u ruskoj vojsci kriminalci koje je Kremlj pustio iz zatvora širom zemlje da se bore kao dio plaćeničke grupe Wagner.

Zaključuje da će samourušavanje vojske u potpunosti zavisiti od daljeg pružanja zapadne podrške Ukrajini u oružju koje joj je potrebno da iscrpi moral Rusa i njihovu sposobnost da se bore.

Izvor: Agencije