Američka mornarica: Iran zaplijenio naftni tanker u Hormuskom moreuz

AP prenosi da je tanker “Niovi” vlasništvo grčke kompanije “Smart Tankers” koja zasad nije komentirala zapljenu.

Američka mornarica je objavila slike desetak brodova koji su okružili tanker i 'natjerali ga da promijeni kurs' i krene prema teritorijalnim vodama Irana (Reuters)

Iran je u srijedu u Hormuskom moreuzu zaplijenio naftni tanker registriran u Panami, saopštila je američka Ratna mornarica.

AP prenosi da je tanker “Niovi” vlasništvo grčke kompanije “Smart Tankers” koja zasad nije komentirala zapljenu.

U saopštenju se navodi da je brod zaplijenila iranska Revolucionarna garda, prenosi Beta.

Mornarica je objavila slike desetak brodova koji su okružili tanker i “natjerali ga da promijeni kurs” i krene prema teritorijalnim vodama Irana.

‘Kontinuirano uznemiravanje’

“Postupci Irana su u suprotnosti s međunarodnim pravom i remete regionalnu sigurnost i stabilnost”, navodi se u saopštenju i dodaje da je “kontinuirano uznemiravanje” koje izvodi Iran neopravdano i neodgovorno, a predstavlja prijetnju pomorskoj sigurnosti i globalnoj ekonomiji.

Iranska novinska agencija Tasnim, za koju se vjeruje da je bliska Revolucionarnoj gardi, izvijestila je bez objašnjenja da je zaplijenjen tanker okarakteriziran kao “prestupnik”.

Po podacima sajta za pomorski saobraćaj marinetraffic.com, tanker “Niovi” za sirovu naftu, bruto tonaže 160.000 tona, dugačak je 330 metara, a izgrađen 2005. godine.

Izvor: Agencije