Ukrajinski parlament odobrio sankcije protiv ruskog saveznika Irana

Paket nameće trgovinske, finansijske i tehnološke sankcije protiv Irana i sprečava Teheran da koristi ukrajinski zračni prostor.

U novembru je iranska vlada prvi put potvrdila da je Rusiji prodala bespilotne letjelice, ali je rekla da je to bilo "mjesecima" prije početka rata u Ukrajini u februaru 2022 (AP)

Ukrajinski parlament odobrio je paket sankcija protiv Irana, ruskog saveznika kojeg optužuje za slanje oružja Moskvi tokom više od godinu dana duge invazije na Ukrajinu.

Mjere su odobrene u ponedjeljak, dan nakon što je Ukrajina rekla da je Rusija koristila bespilotne letjelice Shahed iranske proizvodnje u najvećem takvom napadu na glavni grad Kijev od početka invazije.

“Rezolucija sinhronizira ukrajinske sankcije s akcijama cijelog civiliziranog svijeta na putu potpune izolacije Irana”, objavio je ukrajinski parlament na svojoj web stranici.

Novi propisi uključuju zabranu izvoza “vojne i robe s dvojnom namjenom” u Iran i “obustavu ekonomskih i financijskih obveza u korist stanovnika Irana”.

Paket bi također zaustavio tranzit iranske robe kroz Ukrajinu i letove kroz ukrajinski zračni prostor, kao i nametanje trgovinskih, financijskih i tehnoloških sankcija protiv Irana i njegovih građana.

Zakon još treba potpisati predsjednik Volodimir Zelenski, što je formalnost jer je ukrajinski čelnik sam podnio zakon.

Iran potvrdio prodaju letjelica

Zelenski je prošle sedmice izravno apelirao na Irance, pitajući: “Zašto želite biti saučesnici u ruskom teroru?”

Teheran je uzvratio udarac, nazvavši komentare Zelenskog “političkom predstavom” koja nema nikakvu vrijednost.

“Ovo ponavljanje praznih tvrdnji ukrajinskog predsjednika protiv Islamske Republike Iran znači pristajanje na antiiranski medijski rat koji se vodi s ciljem dobivanja više oružja i financijske pomoći od zapadnih zemalja”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani u subotu.

U novembru je iranska vlada prvi put potvrdila da je Rusiji prodala bespilotne letjelice, ali je rekla da je to bilo “mjesecima” prije početka rata u Ukrajini u februaru 2022.

Ukrajina je u nedjelju saopćila da je Moskva tokom noći izvela najveći napad bespilotnim letjelicama dosad na Ukrajinu, koristeći 54 bespilotne letjelice iranske proizvodnje. Rečeno je da su 52 oborena.

Izvor: Al Jazeera