Španski premijer Sanchez najavio prijevremene opće izbore u julu

Odluku sam donio gledajući rezultate jučerašnjih izbora, rekao je Sanchez naciji u televizijskom obraćanju.

Sanchezova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) i njen mlađi saveznik Podemos izgubili su tlo na regionalnim izborima održanim u nedjelju (Reuters)

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je da će raspustiti parlament i da će zemlja 23. jula održati prijevremene parlamentarne izbore, nakon rezultata nedjeljnih lokalnih izbora.

“Odluku sam donio gledajući rezultate jučerašnjih izbora”, rekao je Sanchez naciji u televizijskom obraćanju.

Sanchezova Španska socijalistička radnička stranka (PSOE) i njen mlađi saveznik Podemos izgubili su tlo na regionalnim izborima održanim u nedjelju, dok su konkurentska konzervativna Narodna stranka i krajnje desna stranka Vox bile bolje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Iako su jučerašnji izbori imali lokalne i regionalne razmjere, značenje glasanja prenosi poruku koja to nadilazi. Zato, i kao premijer i kao glavni sekretar PSOE-a, lično pretpostavljam rezultate”.

Poraz španskih socijalista

Vladajući španski socijalisti na lokalnim izborima u nedjelju poraženi su od opozicijske Narodne stranke.

Opozicijski PP osvojio je apsolutnu većinu u dvije od 12 regija u kojima su održani izbori, a s Voxom bi mogao skupiti većinu u još šest regija.

Vladajući socijalisti prije izbora vladali su sami ili u koaliciji s njih deset.

Nakon prebrojanih 99,89 posto glasova, opozicijska Narodna stranka (PP) desnog centra ima 31,51 posto glasova, a vladajući socijalisti (PSOE) 28,11 posto. Treći je krajnje desni Vox sa 7,19 posto glasova.

Udvostručena podrška Voxa

PP je tako dobio gotovo 2 miliona glasova više nego na izborima 2019, dok su socijalisti izgubili 400.000 glasova, a Voxu se podrška na nivou cijele zemlje udvostručila, pokazuju podaci koje je prenio list El Pais.

Podemos, krajnje lijevi koalicijski partner socijalista, ostvario je slabiji rezultat nego na ranijim izborima širom Španije pa je Sanchezov položaj dodatno oslabljen.

Konzervativna Narodna stranka (PP) mora se udružiti s krajnje desnim Voxom kako bi vladala u više regija. Izbori su održani u 12 regija od ukupno 17.

Protumigrantski i protuseparatistički Vox formiran je 2013. godine, a na posljednjim parlamentarnim izborima bio je treća stranka po snazi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada