Smrtne kazne za 23 osobe u Libiji zbog uloge u kampanji ISIL-a

Rečeno je da su osumnjičeni osuđeni zbog uloge u smrtonosnoj kampanji ISIL-a koja je uključivala odrubljivanje glava i zauzimanje Sirta.

Stotine navodnih bivših boraca ISIL-a i dalje su zatvoreni u libijskim zatvorima, od kojih mnogi čekaju suđenje (Reuters)

Libijski sud osudio je 23 osobe na smrt i još 14 na doživotni zatvor zbog uloge u smrtonosnoj kampanji snaga Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) koja je uključivala odrubljivanje glave grupi egipatskih kršćana i zauzimanje grada Sirta 2015. godine.

Ured glavnog državnog tužioca rekao je u ponedjeljak u saopštenju da je još jedna osoba osuđena na 12 godina zatvora, šest na 10 godina, jedna na pet godina i šest na tri godine, dok je petero oslobođeno, dok je troje preminulo prije nego što su njihovi slučajevi došli na sud.

Za Libiju se govorilo da je jedno od uporišta ISIL-a van Iraka i Sirije, a te da je ta grupa iskoristila haos i rat u sjevernoafričkoj zemlji koji je uslijedio nakon pobune koju je podržao NATO 2011. godine.

Godine 2015. naoružana grupa izvela napad na luksuzni hotel Corinthia u Tripoliju, ubivši devet ljudi, prije nego što je otela i odrubila glave desecima egipatskih kršćana čiju je smrt prikazivala u užasnim propagandnim filmovima.

Nakon osvajanja teritorija u Bengaziju, Derni i Ajdabiji u istočnoj Libiji, grupa je zauzela centralni priobalni grad, držeći ga do kraja 2016. dok je provodila strogi režim javnog morala uz brutalne kazne.

Fatima Beitelmal, majka jedne žrtve, rekla je za Al Jazeeru da ne može objasniti svoju sreću nakon presude.

‘Pravda je zadovoljena’

Rekla je za Al Jazeeru: “Dragi moj sine Mohamede, imam pravdu za tebe. Otkad su mi dva sina ubijena, ne mogu spavati. Vidjeli smo da je pravda zadovoljena.”

Mustafa Trabelsi, otac žrtve, osjetio je olakšanje zbog presude koja je uslijedila nakon mnogih sudskih ročišta.

“Moj sin je otet u Sirtu od strane ISIL-a i još uvijek mu se gubi svaki trag. Ne znam šta mu se dogodilo”, rekao je Trabelsi za Al Jazeeru.

ISIL i druge grupe iskoristile su haos koji je zahvatio Libiju nakon ustanka 2011. u kojem je svrgnut i kasnije ubijen dugogodišnji vladar Muammar Gaddafi.

Grupu su na kraju u decembru 2016. iz Sirta protjerale snage koje su se borile za bivšu Vladu nacionalnog jedinstva koju su podržavali Ujedinjeni narodi.

Snage komandanta na istoku Khalife Haftara vratile su Dernu dvije godine kasnije.

Stotine navodnih bivših boraca ISIL-a i dalje su zatvoreni u libijskim zatvorima, od kojih mnogi čekaju suđenje.

Izvor: Agencije