Koliko će zračni manevri NATO-a poremetiti civilne letove u Evropi

Pod vodstvom Njemačke do 10.000 učesnika iz 25 zemalja od 12. do 23. juna vježbat će zračne operacije u evropskom zračnom prostoru.

Manevri će biti održani uglavnom iznad Njemačke, i to predviđenim koridorima (Reuters)

Od 12. do 23. juna NATO će održati najveće zračne manevre u svojoj historiji Air Defender 2023, što bi moglo stvoriti smetnje u civilnom zračnom saobraćaju u Evropi, u vrijeme kada počinju školski raspust.

Pod vodstvom Njemačke, do 10.000 učesnika iz 25 zemalja od 12. do 23. juna vježbat će zračne operacije u evropskom zračnom prostoru.

U vježbi će učestvovati oko 250 aviona 23 različita tipa, od čega najviše iz SAD-a (100) i iz Njemačke (70), piše Deutsche Welle (DW).

Air Defender 23 je izazovni scenario za vježbe zračnih operacija NATO-a, a bazira se na Članu 5. Alijanse, koji se odnosi na međusobnu podršku u slučaju napada.

Njemačka odbrambeni centar u Evropi

Njemačka pritom ima ulogu odbrambenog centra u Evropi.

Vježbu je Njemačka inicirala 2018. godine i od tada su izrađivani planovi, a održava se pod vodstvom njemačkog Luftwaffea.

Manevri će biti održani uglavnom iznad Njemačke, i to predviđenim koridorima, prenosi Tanjug.

S obzirom da se u Njemačkoj dnevno obavi oko 8.000 civilnih letova, posljedice po civilni segment su neminovne tokom vojne vježbe NATO-a sredinom juna.

Stručnjaci očekuju veće posljedice posebno u Frankfurtu, Hamburgu i Berlinu, a nešto manje u Minhenu.

“Trenutno nema planiranih otkazivanja letova”, kaže Arndt Schoenemann, šef njemačke kontrole zračnog saobraćaja.

Izvor: Agencije