Izrael želi anektirati prirodne rezervate na Zapadnoj obali

Izrael priprema zakon koji predviđa realizaciju mjera na Zapadnoj obali na području gdje se nalaze nacionalni parkovi, prirodni rezervati i važni spomenici.

Palestina je početkom maja pozvala UNESCO da intervenira kako bi zaustavila izraelski projekt naseljavanja arheološkog nalazišta Sebastia (EPA)

Ministarstvo poljoprivrede Palestine objavilo je da Izrael pokušava anektirati oko 500.000 hektara nacionalnih parkova i rezervata prirode na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ministar poljoprivrede Riyad al-Attari kazao je za Radio Glas Palestine da Izrael priprema zakon koji predviđa realizaciju mjera na Zapadnoj obali na području gdje se nalaze nacionalni parkovi, prirodni rezervati i važni spomenici.

Dodao je da je svrha zakona da se “nastavi proces aneksije područja okupiranih 1967. godine”, prenosi Anadolija.

Pozvali UNESCO da pomogne

Naglasio je da će ovaj zakon dovesti do toga da palestinska država izgubi prirodne resurse i velika područja s biodiverzitetom, kao i pokušaj judaizacije i otimanja palestinske kulturne baštine.

Palestina je početkom maja pozvala Organizaciju Ujedinjenih naroda za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) da intervenira kako bi zaustavila izraelski projekt naseljavanja arheološkog nalazišta Sebastia na okupiranoj Zapadnoj obali.

“Pozivamo UNESCO-a da spriječi izraelske okupacijske vlasti da uspostave projekat naselja u blizini sela Sebastia, sjeverno od grada Nablusa”, rekao je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh.

Upozorio je da će projekat izraelskog naselja prouzrokovati veliku štetu historijskom mjestu u blizini sela.

Gradonačelnik Sebastije Mohammad Azem kazao je da izraelski projekt ima za cilj pretvoriti arheološko nalazište u park.

Datira iz helenističkog i rimskog doba

“Projekat uključuje izgradnju ceste, izvođenje radova na kopanju i uspostavljanje električne mreže koja će u potpunosti promijeniti historijski karakter područja”, rekao je on za Anadoliju.

Nalazište Sebastia je antičko i historijsko mjesto koje datira iz helenističkog i rimskog doba.

Prema pisanju lista Haaretz, Vlada Izraela odobrila je prijedlog za ulaganje 29 miliona izraelskih šekela (osam miliona dolara) u razvoj lokacije Sebastia kako bi se omogućilo većem broju doseljenika da dođe do tog područja i smanjio pristup Palestincima.

Izvor: Agencije