Turci danas biraju predsjednika: Erdogan ili Kilicdaroglu

Birališta su otvorena u 8:00 sati, glasa se do 17:00 sati; u prvom krugu 14. maja izlaznost je bila 87 posto, nijedan kandidat nije uspio dostići cenzus od 50 posto.

Građani biraju između aktuelnog predsjednika i opozicionog kandidata (EPA)

U 8:00 sati po lokalnom vremenu (7:00 po srednjoevropskom) u Turskoj su otvorena birališta za drugi krug predsjedničkih izbora, a birači mogu glasati do 17:00 sati (16:00 po srednjeoveropskom)

Više od 60 miliona glasača, od kojih 4,9 miliona njih glasa prvi put, birat će između aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i glavnog opozicionog kandidata Kemala Kilicdaroglua.

U prvom krugu, održanom 14. maja, izlaznost birača je bila 87 posto, a nijedan kandidat nije uspio dostići cenzus od 50 posto glasova.

Erdogan je u prvom krugu dobio 49, 52 posto glasova, a Kilicdaroglu 44,88 posto.

Postavljeno ukupno 191.885 glasačkih kutija

Trećeplasirani Sinan Ogan, koji je u prvom krugu osvojio 5,17 posto glasova, podržao je Erdogana uoči drugog kruga.

Lider Stranke pobjede Umit Ozdag, koja je na parlamentarnim izborima prije 14 dana osvojila 1,2 miliona glasova, a tada je stajala uz Ogana, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora podržao je Kilicdaroglua.

Za birače u Turskoj postavljeno je ukupno 191.885 glasačkih kutija.

Prema turskom Vrhovnom izbornom vijeću, više od 1,89 miliona ljudi već je glasalo u turskim inostranim misijama i carinarnicama do četvrtka.

Glasanje u diplomatskim predstavništvima završeno je u srijedu, dok će se na carinskim prelazima nastaviti do 17:00 u nedjelju.

Uoči drugog kruga Erdogan je optužio Kilicdaroglua za govor mržnje, navodeći da bi pobjeda kandidata opozicije bila pobjeda za teroriste.

‘Izaći ćemo svi iz ove mračne jame zajedno’

Obraćajući se pristalicama u Istanbulu, tokom posljednjeg predizbornog skupa uoči drugog kruga, apeliirao je na veliku izlaznost.

Kilicaroglua, koga podržava šest opozicionih partija, poručio je da svako ko voli Tursku “mora glasati”.

“Ako stvarno želite, izaći ćemo svi iz ove mračne jame zajedno. Pozivam narod da glasa, bez obzira na poglede ili stil života. Ovo je posljednja šansa. Svako ko voli zemlju treba izaći na biralište”, naveo je on na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada