SAD: Postignut dogovor o dugu, izbjegnut bankrot

Sporazumom republikanaca i demokrata na dvije godine bit će povećan zakonski limit američkog javnog duga, koji sada iznosi 31.400 milijarde dolara.

Joe Biden je dogovor ocijenio važnim korakom naprijed (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden i čelnik republikanske kongresne većine Kevin McCarthy postigli su načelan sporazum o povećanju limita javnog duga od 31.400 milijardi dolara i spriječili bankrot.

Dogovor je objavljen bez slavlja, što odražava koliko su teški bili razgovori i da dogovor tek treba proći kroz Zastupnički dom i Senat, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Maločas sam završio telefonski razgovor s predsjednikom. Nakon što je mjesecima trošio vrijeme i odbijao pregovarati, danas smo postigli načelan sporazum vrijedan američkog naroda”, rekao je McCarthy kasno u subotu navečer.

Izbjegnuta globalna kriza

“Dogovor je važan korak naprijed, ali je i kompromis. A to znači da neće svi dobiti ono što žele. To je odgovornost vladanja”, poručio je Biden.

Sporazumom će na dvije godine biti povećan zakonski limit javnog duga, koji sada iznosi 31.400 milijardi dolara.

Potrebno je usaglasiti još neke detalje, ali McCarthy očekuje da će zakon biti napisan u nedjelju i da bi se u srijedu mogao naći na glasanju.

Novinarima je kazao da sporazum uključuje historijsko smanjenje javne potrošnje i dodao da neće biti novih poreza i novih vladinih programa.

Da Biden i McCarthy nisu postigli dogovor o podizanju plafona zaduživanja SAD bi se mogao naći u situaciji da kasne ili da uopće ne može ispuniti finansijske obaveze, bilo u pogledu plata, penzija ili naknada vjerovnicima.

Taj do sada neviđeni scenarij bio bi, prema ekonomistima, sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u SAD-u, s mogućom “zarazom” koja bi se proširila na globalnu ekonomiju.

Timovi tražili kompromis

Biden, McCarthy i njihovi timovi morali su kompromis tražiti vrlo pažljivo kako bi mogao proći kroz podijeljeni Kongres.

McCarthyjevi republikanci imaju većinu u Zastupničkom domu (222 – 213 zastupnika), a Bidenovi demokrati kontroliraju Senat s tijesnom većinom (51 – 49).

Najteže će biti zadovoljiti desno krilo republikanske stranke, koji želi oštre rezove javne potrošnje, i lijevo krilo demokratske stranke, koje bi dug smanjivalo višim porezima bogatim i kompanijama.

Izvor: Agencije