Prvi komercijalni let kineskog putničkog aviona C919

Uskotrupni C919 je prvi kineski mlazni avion koji je razvijen u skladu s međunarodnim standardima i posjeduje nezavisna prava intelektualne svojine.

Kineski mediji su objavili da je C9191 simbol industrijske snage Kine i nacionalni ponos (Reuters)

Putnički uskotrupni avion C919 koji je razvijen i proizveden u Kini u nedjelju je uspješno obavio prvi komercijalni let od Šangaja do Pekinga, čime je potvrđen zvanični ulazak te kineske letjelice na tržište civilne avijacije.

Let MU9191 kompanije China Eastern Airline poletio je sa međunarodnog aerodroma u Šangaju sa 128 putnika, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Let je trajao nešto manje od tri sata, a nakon slijetanja na međunarodni aerodrom u Pekingu avion i putnici pozdravljeni su mlazom iz vodenih topova.

C919 je prvi kineski mlazni avion koji je razvijen u skladu s međunarodnim avijacijskim standardima i posjeduje nezavisna prava intelektualne svojine.

‘Nacionalni ponos i trijumf’

Projekat je pokrenut 2007. godine, a razvijen je u projektnim biroima komercijalne aviokompanije Kine, Ltd. (COMAC).

Prvi primjerak C919 sišao je sa proizvodne linije u Šangaju u novembru 2015. godine.

Predsjednik Kine Xi Jinping pozdravio je projekat kao trijumf kineske inovativnosti.

Kineski mediji su objavili da je avion C9191 simbol industrijske snage Kine i nacionalni ponos.

“Poslije generacijskih napora, konačno smo razbili avio-monopol Zapada i oslobodili se ponižavajućeg imidža da moramo proizvesti 800 miliona majica za jedan Boing”, navodi Peking Daily.

Izvor: Agencije