Izolirana Sjeverna Koreja u pandemiji postala još zatvorenija

Kada je 2020. korona virus pogodio svijet, režim Kim Jong-una krenuo je u veliki pothvat zatvaranja granice s Kinom i Rusijom, prekinuvši time rute krijumčara i prebjega.

Prošle godine je u Južnu Koreju pobjeglo samo 67 ljudi, u usporedbi sa 1.047 koliko ih je bilo 2019. (EPA)

Stanovnicima Sjeverne Koreje njihova sjeverna granica dugo je pružala pristup vanjskim informacijama, trgovinskim prilikama i mogućnostima bijega, sve do pandemije korona virusa, tokom koje je tamo izgrađena ograda.

Kad je 2020. godine pandemija pogodila svijet, režim Kim Jong-una krenuo je u veliki poduhvat zatvaranja granice s Kinom i Rusijom, prekinuvši time rute krijumčara i prebjega, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pjongjang je od tada izgradio stotine kilometara novih ili poboljšanih ograda, zidova i straža, pokazuju satelitske snimke.

Time je režim dodatno zaustavio priljev informacija, dobara i inostranih elemenata u zemlju.

Bodljikava žica, betonski zidove, dvostruke ograde

Ta agencija i institut Middlebury proučavali su satelitske snimke sjeverne granice Sjeverne Koreje, uhvaćene u periodu između 2019. i rane 2023. godine.

Zbog nepotpune slike, geografskih i vremenskih uslova, nije bilo dostupno svih 1.400 kilometara granice s Kinom i 18 kilometara s Rusijom.

Ipak, nova sigurnosna infrastruktura vidi se na najmanje 489 kilometara granice.

To uključuje bodljikavu žicu, betonske zidove, dvostruke ograde i dodatne straže.

Prebjezi, aktivisti za ljudska prava i izvori u Kini koji su uključeni u krijumčarenje ljudi i dobara tvrde da nove barijere guše rute koje su bile ekonomski spas ranjivim grupama, prekidaju puteve za bijeg od autoritarnog režima te dodatno ograničavaju pristup vanjskim informacijama.

Vlasti Sjeverne Korej su naredila stražarima da pucaju na sve koji pokušavaju pobjeći, bez upozorenja, piše u službenim dokumentima koje su kineske vlasti objavile 2020. godine, upozoravajući stanovnike na rizike.

Vlada i državni mediji ne govore ništa o granici

Američko Ministarstvo finansija u decembru je sankcioniralo glavni ured sjevernokorejske granične kontrole zbog kršenja ljudskih prava, što uključuje postavljanje mina i pucanje na prebjege.

“Tradicionalna ruta između Sjeverne Koreje i Kine sada je praktički gotova, osim ako se situacija ne promijeni“, rekao je Kim, južnokorejski pastor koji je pomagao sjevernjacima u bijegu.

On i drugi koji djeluju na granici govorili su pod uslovom djelimične ili potpune anonimnosti, kao razlog navodeći strah za svoju sigurnost i želju da zaštite svoje mreže.

Prošle godine je u Južnu Koreju pobjeglo samo 67 ljudi, u usporedbi sa 1.047 koliko ih je bilo 2019. godine, pokazuju službeni podaci.

Broj je padao i prije pandemije zbog snažnijih kontrola u Kini, preferiranoj destinaciji prebjega.

Vlada Sjeverne Koreje i državni mediji ne govore ništa o izgradnji granice, a ambasada u Londonu nije odgovorila na pozive Reutersa.

Međutim, službena tijela te zemlje su govorila o pojačanoj sigurnosti kako korona virus i druge “vanjske stvari“ ne bi ušle u državu.

‘Osigurati savršenstvo’ višestruke blokade

U govoru proglašenja pobjede protiv virusa, Kim Jong-un je naredio službenicima da “osiguraju savršenstvo“ višestruke blokade na “granici, prvoj liniji, obalnim područjima, na moru i u zraku“.

Dodatno zatvaranje granica imat će dugotrajan utjecaj, pa i na rastuću trgovačku klasu u gradovima gdje je neformalna trgovina ranije mnogim ljudima pružala prilike, rekao je Benjamin Katzeff Silberstein, stručnjak za sjevernokorejsku ekonomiju u američkom Stimson Centru.

“Ti su gradovi bili poprišta trgovine od gladi devedesetih, ali zapravo i nemaju neke ekonomske prednosti”, kazao je on.

Izvor: Agencije