Globalna ekonomija u strahu zbog američkog javnog duga

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno te potresalo finansijska tržišta širom svijeta.

Američka ministricija finansija pomjerila je rok za dogovor na 5. juni (EPA)

Američka ministrica finansija Janet Yellen produžila je rok za podizanje granice američkog duga, rekavši da bi vlada mogla bankrotirati 5. juna ako se ne podigne gornja zaduživanja od 31.400 milijardi dolara.

Ranije je kao rok odredila 1. juni i produženje sada daje Bijeloj kući i pregovaračima iz Kongresa više vremena da postignu sporazum o podizanju zakonske granice do koje se zemlja može zaduživati, prenosi Hina.

U suprotnom bi se Sjedinjene Američke Države mogle naći u situaciji da kasne ili da uopće ne mogu ispuniti finansijske obaveze, bilo u pogledu plata, penzija ili naknada vjerovnicima.

Taj do sada neviđeni scenarij bio bi, prema ekonomistima, sinonim za veliku recesiju i propast tržišta u SAD-u, s mogućom “zarazom” koja bi se proširila na globalnu ekonomiju.

Biden: Veoma smo blizu dogovora

Prema upućenim izvorima, predsjednik Joe Biden spreman je na “kompromis” s republikanskom opozicijom o javnoj potrošnji, kako bi okončao politički zastoj koji bi Ameriku mogao baciti na koljena.

Biden je izjavio da je dogovor o rješavanju krize oko gornje granice javnog duga “veoma blizu”, iako je rok za potencijalno katastrofalan krajnji rok pomjeren sa 1. na 5. juni, prenosi Tanjug.

Mnogi Amerikanci, ali i svijet, sa zabrinutošću posmatraju pregovore čiji bi neuspjeh mogao baciti američku ekonomiju u haos i narušiti povjerenje u globalno vodstvo SAD-a.

Ipak, Biden je bio optimističan, rekavši da je rješenje “vrlo je blizu” i izrazio nadu da će “brzo znati da li ćemo se moći dogovoritio”.

Činilo se da su Biden i predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa, republikanac Kevin McCarthy, bliže dogovoru o smanjenju budžeta kojim bi se produžio limit javnog duga do 2025. godine, poslije sljedećih predsjedničkih izbora.

Poslije neslaganja u prethodnim rundama razgovora iza zatvorenih vrata, činilo se da su se dvije strane u petak približile kompromisu.

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozvao je SAD da odmah podigne ili suspendira limit javnog duga, uz upozorenje da će vraćanje ”tvrdoglavo visoke” inflacije na dva posto prema cilju Federalnih rezervi (Fed) zahtijevati povišene kamatne stope tokom većeg dijela 2024. godine.

”Prekoračenje granice saveznog duga moglo bi stvoriti dalji sistemski rizik, koji se u potpunosti može izbjeći i za američku i za globalnu ekonomiju u trenutku kada već postoje vidljive pukotine. Da bi se izbjeglo pogoršanje negativniһ rizika, Kongres bi trebao odmaһ podićie ili suspendirati gornju granicu duga”, navodi se u saopćenju MMF-a.

MMF: Inflacije u SAD-u iznad srednjoročnog cilja

Kako prenosi Bloomberg, MMF je ovo saopćio nakon konsultacija po Članu IV, što je procjena MMF-a o ekonomskom i finansijskom razvoju zemalja nakon sastanaka sa zastupnicima i javnim zvaničnicima konkretne zemlje.

MMF smatra da će stopa inflacije u SAD-u ostati iznad srednjoročnog cilja Feda od dva posto tokom 2024. godine.

”Vraćanje inflacije na dva posto zaһtijevat će duži period stroge monetarne politike”, rekla je generalna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva.

”Predviđamo da će stope ostati na 5,25 posto do 5,5 posto do kraja 2024. godine”, kazala je ona.

Izvor: Agencije