Blinken uskoro u posjeti Švedskoj, Norveškoj i Finskoj

Američki državni sekretar posjetit će nordijske zemlje od 29. maja do 2. juna kako bi produbio transatlantsku saradnju.

Antony Blinken će održati niz sastanaka na najvišem nivou (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken posjetit će Švedsku, Norvešku i Finsku od 29. maja do 2. juna, kako bi produbio transatlantsku saradnju na najvišim nacionalnim bezbjednosnim i ekonomskim prioritetima, saopćio je State Department.

Boraviti će u Luleu, u Švedskoj, od 29. do 31. maja, gdje će kopredsjedavati, zajedno sa sekretarkom za trgovinu Gina Raimondo i trgovinskim predstavnikom SAD-a Ketrin Tai, četvrtim sastankom Vijeća za trgovinu i tehnologiju SAD – Evropska unija kako bi se ubrzale globalne tranzicije na čistu tehnologiju, pozivala Rusija na odgovornost i podržala Ukrajina i povećala trgovinska i tehnološka saradnja.

Sastat će se i sa švedskim premijerom Ulf Kristersson i ministrom spoljnih poslova Tobiasom Billstromom, navodi se u saopćenju.

Pripreme za julski samit Alijanse

Od 31. maja do 1. juna, Blinken će boraviti u Oslu, gdje će učestvovati na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, na kojem će razgovarati o pripremama za julski samit Alijanse u Vilniusu, podršci Ukrajini i drugim transatlantskim prioritetima sa saveznicima i Švedskom, koja je pozvana na samit u svojstvu gosta.

Sastati će se i s norveškim premijerom Jonas Gahrom Storeom i ministricom vanjskih poslova Anniken Huitfeldt, saopćio je State Department.

Blinken će od 1. do 2. juna boraviti u Helsinkiju, gdje će istaći jake bilateralne odnose SAD s najnovijim NATO saveznikom.

U petak će se sastati i s finskom premijerkom Sannaom Marin i ministrom vanjskih poslova Pekka Haavistom, piše u saopćenju.

Izvor: Agencije