Više od 3.000 izbjeglica spava na ulicama u Belgiji

Ljude kojima nisu pružene nikakve medicinske, socijalne i pravne usluge nevladine organizacije podržale su ograničenim sredstvima.

Prihvatni centri za izbjeglice su puni pa ovi ljudi, bez obzira na godine i spol, spavaju na ulici (Reuters)

Do kraja aprila u Belgiji 3.171 tražilac azila ostavljen je na ulici bez ponuđenog smještaja.

Sedam organizacija koje su formirali briselski BELRefugees, Caritas International, WAX, Humanitarian HUB, Doctors of the World, MSF (Doktori bez granica) i Vluchtelingenwerk Vlaanderen dali su zajedničku pisanu izjavu o izbjegličkoj krizi u Belgiji.

Kako se navodi u saopćenju, do kraja prošlog mjeseca 3.171 tražilac azila bio je primoran da ostane na ulici ili u prostorima koji nisu pogodni za život, a da im nije ustupljeno mjesto od strane Federalne agencije za prihvat azilanata (Fedasil).

Ove ljude, kojima nisu pružene nikakve medicinske, socijalne i pravne usluge, nevladine organizacije su podržale s ograničenim sredstvima.

Organizacije su ugostile 6.000 ljudi od aprila 2022. godine, prenosi Anadolija.

Difterija, šuga, tuberkuloza, boginje

Broj tražitelja azila kojima je belgijski ogranak “Ljekari bez granica” pružio usluge mentalnog zdravlja porastao je sa pet na 84 posto između marta 2022. i marta 2023.

Navedeno je da poremećaji uključuju psihičke poremećaje, posttraumatski stres i depresiju, život na ulici i nesigurnost zbog nedostatka skloništa.

Među njima su zabilježene i bolesti kao što je difterija, šuga, tuberkuloza, boginje, a zbog nedostatka pristupa terapijskoj i preventivnoj njezi.

Kako su prihvatni centri za izbjeglice puni, ovi ljudi, bez obzira na godine i spol, primorani su da spavaju na ulici.

Uprkos hiljadama slučajeva dobijenih na briselskim sudovima i brojnim privremenim zabranama koje je izdao Evropski sud za ljudska prava, belgijska država ne poduzima korake za rješavanje krize.

Izvor: Agencije