SAD tvrdi da bi Kina mogla hakirati ključnu infrastrukturu

State Department upozorio da je Kina sposobna pokrenuti cyber napade na ključnu infrastrukturu SAD-a, uključujući naftovode, plinovode i željezničke sisteme.

Vlada Kine je odbacila tvrdnje da špijunira zapadne mete (Reuters - Ilustracija)

State Department je upozorio da je Kina sposobna pokrenuti cyber napade na ključnu infrastrukturu Sjedinjenih Američkih Država, uključujući naftovode, plinovode i željezničke sisteme, nakon što su istražitelji utvrdili da kineska hakerska grupa špijunira ove mreže.

U upozorenju od srijede, koje je stiglo iz više država, otkriveno je da je kineska cyber špijunaža usmjerena ka vojnim i vladinim organizacijama u SAD-u, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Vlada Kine je odbacila tvrdnje da špijunira zapadne mete, nazivajući upozorenje SAD-a i saveznika “kolektivnom dezinformacionom kampanjom”.

Američki zvaničnici rekli su kako su i dalje u procesu shvatanja obima prijetnje.

“Imali smo bar jednu lokaciju za koju nismo znali [da je napadnuta] od kako su se pojavile informacije”, rekao je direktor Nacionalne sigurnosne agencije SAD-a (NSA) za cyber sigurnost Rob Joyce.

Označena grupa Volt Typhoon

Ranije je NSA razotkrio tehničke detalje kako bi pomogao provajderima da razotkriju špijuniranje.

Američka Agencija za cyber sigurnost i infrastrukturu (CISA) je objavila kako radi na tome da shvati “obim potencijalnih upada i povezanih utjecaja”.

Analitičari Microsofta, koji su razotkrili hakerske aktivnosti iz Kine i označili kinesku grupu Volt Typhoon, rekli su kako bi se moglo desiti da poremete “ključnu komunikacijsku strukturu između SAD-a i Azije”, što je znak eskalacije tenzija između SAD-a i Kine zbog Tajvana i još nekih pitanja.

“Američka obavještajna zajednica procjenjuje da je Kina skoro sigurno sposobna pokrenuti cyber napade koji bi mogli poremetiti ključnu infrastrukuru unutar SAD-a”, kazao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Izvor: Agencije