General: Američki dug utjecao bi na vojnu spremnost

Neplaćanje duga bi nanijelo nedvosmislenu štetu nacionalnoj sigurnosti i negativno utjecalo na spremnost, moral i sposobnosti vojske, kaže Mark Milley.

Mark Milley: Negativan utjecaj na vojsku SAD-a ako se ne postigne gornja granica duga (Reuters)

Neplaćanje duga bi nanijelo nedvosmislenu štetu nacionalnoj bezbjednosti i negativno uticalo na spremnost, moral i sposobnosti vojske, rekao je američki general Mark Milley.

Predsjednik Združenog komiteta načelnika štabova SAD-a Mark Milley istakao je da nema sumnje da bi postojao “veoma značajan negativan uticaj na vojsku Sjedinjenih Američkih Država ako se ne plate obaveze i ne postigne gornja granica duga”, prenio Tanjug, pozivajući ser na Reuters.

„Mislim da bi to bez sumnje izazvalo jasne implikacije na nacionalnu bezbjednost”, napomenuo je Milley.

Navodi se da su se američki predsjednik Joe Biden i predsjednik Predstavničkog doma republikanac Kevin McCarthy približavali sporazumu o podizanju gornje granice duga zemlje od 31,4 biliona dolara.

Tvrdokorni republikanci protiv kompromisa

Međutim, neki tvrdokorni republikanci u Predstavničkom domu protiv su bilo kakvog kompromisa i insistiraju da svaki sporazum mora uključivati oštro smanjenje potrošnje.

Američko Ministarstvo finansija je upozorilo da bi moglo da ostane bez sredstava za pokrivanje svih svojih troškova već od 1. juna, što bi izazvalo katastrofalan ekonomski problem ukoliko Kongres ne postigne dogovor.

Ekonomisti kažu da bi neizvršenje obaveza bilo ekonomski razorno, potresalo finansijska tržišta širom svijeta, povisilo troškove zaduživanja i izazvalo duboku recesiju SAD-a sa rastućom nezaposlenošću.

Izvor: Agencije