Ruske novine: Gdje će Ukrajina sakriti lovce F-16?

Ukrajina može rasporediti po dva ili tri lovca na jednom aerodromu, pa će ih biti teško otkriti i uništiti u njihovim bazama.

Nizozemci su zamijenili kontingent od četiri belgijska F-16, koja su bila razmještena u bazi Al-Asraq (EPA)

Sjedinjene Američke Države insistiraju na tome da lovci F-16, koji će biti poslani u Kijev, moraju ostati unutar ukrajinske teritorije, ali gdje ih Kijev može smjestiti kako ih ruske snage ne bi uništile?

U izvještaju koji je objavio ruski list Vzgljad, Andrej Rezčikov citira stručnjake koji kažu da je ukrajinska infrastruktura spremna da primi lovce i da Ukrajina može pružiti usluge održavanja ove opreme, bez obzira na njihovu previsoku cijenu.

Sekretar američkih zračnih snaga Frank Kendall potvrdio je da će lovci F-16 koji će biti isporučeni Kijevu ostati u Ukrajini.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u SAD-u, rekao je da je Washington pooštrio pristup u pripremama za slanje borbenih aviona F-16 kijevskom režimu.

Stručnjaci smatraju da je pitanje prebacivanja lovaca F-16 u Ukrajinu već riješeno te da je ostalo još samo da se razjasni pitanje datuma isporuke i količinske specifikacije.

I javni putevi mogu se koristiti kao piste

”Mislim da Ukrajina ima infrastrukturu, zračne baze i aerodrome koji joj omogućavaju da primi mali broj ovih lovaca. Piste su pogodne po dužini i širini, po čvrstoći betona i benzinskim pumpama”, rekao je vojni pilot, general Vladimir Popov.

“Problem leži u tehničkim pitanjima vezanim za infrastrukturu, kao što je sistem kablova za električnu energiju, koji je neophodan lovcima. Za zapadnu tehnologiju je veoma važno snabdijevanje električnom energijom, gorivom i plinovima, uključujući azot, kisik i, u nekim slučajevima, vodik”, dodaje.

”Ne mislim da je Ukrajina spremna da primi desetke ovih aviona. U uslovima stalnog bombardiranja i periodičnih napada kojima je izložena, ne može biti spremna. Rusija bombardira aerodrome u prosjeku jednom ili dva puta mjesečno, a posljednjih mjeseci je vršila intenzivne napade, čak i noćne”, kazao je on.

Popov objašnjava da su mete ruskih napada prvenstveno piste, skladišta goriva i maziva, lokacije za skladištenje, remont i distribuciju aviona i raketnih sistema, bombi i oružja.

Prema njegovim riječima, Amerikanci moraju Ukrajini isporučiti raznu opremu, napraviti adaptere, transformatore i druge tehničke uređaje.

Jurij Knutov, stručnjak i vojni historičar, ne vidi problem u tome da se pripremi infrastruktura za prijem i servisiranje lovaca F-16, koji su sposobni da polijeću i slijeću na dijelovima autoputeva.

“Ne sumnjam da se ovi avioni mogu rasporediti na postojećim aerodromima. Čak se i javni putevi mogu koristiti kao piste, a naseljene oblasti kao baze i lokacije za održavanje. Ova strategija je svojevremeno korištena u Egiptu i pokazala se efikasnom”, rekao je.

Alternativa aerodromi u Poljskoj, Rumuniji ili Slovačkoj

Rezčikov je napomenuo da su lovci F-16 u više navrata korišteni u zajedničkim vježbama u Ukrajini, patrolirali su nebom tokom Evropskog nogometnog prvenstva 2012. godine i slijetali na lokalne aerodrome.

Prema riječima Knutova, Ukrajina može rasporediti dva ili tri lovca na jednom aerodromu, pa će ih biti teško otkriti i uništiti u njihovim bazama.

“Glavni problem je regrutiranje pravog broja tehničara i mehaničara koji će opsluživati ove avione”, rekao je Knutov, dodajući da Ukrajini nedostaju visokokvalificirani stručnjaci koji bi trebali pripremiti lovce F-16 za let.

Za zaštitu zapadnih lovaca od mogućih ruskih napada mogu se koristiti “kaponiri” (skloništa za avione), kao i masivni zakloni od armiranog betona koji su u zemlji još od sovjetske ere.

Knutov isključuje mogućnost da će Ukrajina skrivati američke lovce u “kaponirima”, koji zapravo odaju lokaciju letjelice.

“Danas krstareće rakete i drugo oružje za uništenje prodire u bilo koji ‘kaponir’. Ali, ako je lokacija prerušena u skladište ili radionicu, tada će je biti mnogo teže otkriti.”

Popov procjenjuje kako postoji mogućnost da američki lovci dostavljeni u Kijev budu prebačeni na aerodrome u Poljskoj, Rumuniji ili Slovačkoj.

”Ovi avioni su u fazi prelijetanja laka meta s punim rezervoarima za gorivo i visećim raketama ili bombama. U slučaju prijetnje, lovci će morati ispustiti ove rezervoare kako bi manevrirali i pobjegli od raketnih napada ruskih protivzračnih sistema i borbenih aviona.”

Jedan sat leta F-16 zahtijeva 16 sati održavanja

Prema Popovu, Ukrajina će svoje prve lovce F-16 dobiti, u najboljem slučaju, do jeseni ili do kraja godine, a prvi lovci će vjerovatno biti raspoređeni na operativnim aerodromima u zemljama u susjedstvu Ukrajine, prije svega u istočnom dijelu Poljske i Rumunije.

Autor navodi da će obuka tehničkog osoblja za korištenje lovaca F-16 trajati mjesecima ili godinama, zavisno od nivoa obuke.

Istovremeno, jedan sat leta F-16 zahtijeva 16 sati održavanja.

Lovci također iziskuju popravak i pripremu kompletne aerodromske infrastrukture, barem na onim aerodromima na kojima će biti stacionirane ove letjelice.

Rezčikov ističe da su radovi na uspostavljanju ove infrastrukture u Ukrajini najvjerovatnije već počeli ili će početi u bliskoj budućnosti.

Bez toga F-16 neće napraviti razliku u sukobu.

Također, otkrivanje i uništavanje sve ove infrastrukture bit će jedan od glavnih zadataka Oružanih snaga Rusije.

Izvor: Al Jazeera