Izraelski vojnici osuđeni zbog zlostavljanja Palestinca

Organizacije za ljudska prava optužuju izraelsku vojsku da istražuje samo mali dio slučajeva koji uključuju zločine protiv Palestinaca.

Izraelski vojnici pucaju gumenim mecima na palestinske demonstrante u Hebronu (Mussa Issa Qawasma/Reuters)

Izraelski vojni sud osudio je trojicu izraelskih vojnika na kratke zatvorske kazne zbog zlostavljanja Palestinca i ometanja istrage incidenta, što je rijetka kazna protiv pripadnika vlastitih snaga.

Stotine slučajeva palestinskih ljudi koje su ubile izraelske snage nisu ni istraženi, niti kažnjeni počinioci, a organizacije za ljudska prava redovno optužuju Izrael za pokretanje krivičnog postupka samo za dio zločina koje su izraelski vojnici navodno počinili nad Palestincima.

Izraelska vojska je u srijedu objavila da su vojnici osuđeni za zlostavljanje, a treći je dodatno osuđen za prekoračenje ovlasti i ugrožavanje života ili zdravlja čovjeka.

U optužnici piše da su trojica vojnika, kao i četvrti, preuzeli Palestinca u vojnom vozilu i odvezli ga na nepoznato “udaljeno mjesto”.

‘Nad žrtvom je korišteno nasilje’

Tokom vožnje i nakon nje “nad žrtvom je korišteno nasilje” te je ostavljena na udaljenoj lokaciji, piše u saopćenju.

Vojnici, čiji identitet nije otkriven, potom su “sakrili detalje incidenta od zapovjednika, u pokušaju da spriječe vojne dužnosnike da otvore istragu, te su koordinirali svoje verzije u vezi s detaljima incidenta”, piše u saopćenju.

Dvojica vojnika osuđena su na 60 dana zatvora zbog zlostavljanja, dok je treći osuđen na 40 dana zbog prekoračenja ovlasti i ugrožavanja života ili zdravlja Palestinca.

Svi su degradirani i osuđeni na dodatne uslovne kazne zbog ometanja sudskog postupka, navodi se u saopćenju.

Četvrti vojnik, optužen za napad, zlostavljanje pod otežanim okolnostima, prijetnje i dodatna krivična djela, još uvijek čeka suđenje.

‘Otvoreno samo 248 krivičnih istraga’

Prema podacima izraelske vojske do kojih je došla organizacija za ljudska prava Yesh Din, u pet godina (2017-21) vojska je primila 1.260 slučajeva navodnih prestupa izraelskih vojnika protiv Palestinaca, uključujući 409 slučajeva koji su uključivali ubistva Palestinaca.

Izraelska vojska otvorila je samo 248 krivičnih istraga o slučajevima mogućeg nedoličnog ponašanja kao odgovor na te pritužbe – 21,4 posto od ukupnog broja, saopćio je Yesh Din.

Od broja istraženih, samo 11 slučajeva u tom petogodišnjem razdoblju rezultiralo je optužnicama.

Izraelska vojska tvrdi da je protiv vojnika podignuto više optužbi nego što je Yesh Din objavio.

Izvor: Agencije