Francuska optužuje Iran za kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti

Iran je predstavio četvrtu generaciju balističke rakete “kalibar”, dometa 2.000 kilometara, sa bojevom glavom teškom 1.500 kilograma, što je za Francusku kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti.

Francuska je danas optužila Iran za kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a (AP)

Francuska je danas optužila Iran za kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom je odobren nuklearni sporazum iz 2015, nakon što je Teheran izvršio probu balističke rakete dugog dometa, javlja Tanjug.

Iran je predstavio četvrtu generaciju balističke rakete “kalibar”, dometa 2.000 kilometara, sa bojevom glavom teškom 1.500 kilograma, prenijela je danas iranska novinska agencija IRNA.

To je posljednji u nizu testova balističkih projektila i lansiranja satelita, za koje je Pariz rekao da su zabrinjavajući s obzirom na „neprekidnu eskalaciju“ nuklearnog programa Teherana, prenosi Reuters.

“Ove aktivnosti su sve više zabrinjavajuće u kontekstu kontinuirane eskalacije iranskog nuklearnog programa”, saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 2231 poziva Iran da ne sprovodi „bilo kakve aktivnosti“ u vezi sa balističkim projektilima sposobnim da isporuče nuklearno oružje, ali tekst nije dovoljno precizan i ostavlja prostora za različito tumačenje, navodi Reuters.

Eskalacija iranskog nuklearnog programa

Zapadni zvaničnici kažu, da iako su lansiranja u suprotnosti sa Rezolucijom 2231, ona ne predstavljaju kršenje osnovnog nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana, Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i SAD-a.

Zapadne sile su posebno zabrinute jer ograničenja koja je nametnulo Vijeće sigurnosti UN-a na rakete i srodne tehnologije traju do oktobra 2023. godine, nakon čega Iran može slobodno da nastavi svoju aktivnost razvoja balističkih projektila.

Francusko ministarstvo je ukazalo na eskalaciju iranskog nuklearnog programa samo 10 dana prije sastanka u Beču Upravnog odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju, koji čine predstavnici 35 zemalja.

„Aktivnosti Irana predstavljaju ozbiljne i povećane rizike od neproliferacije bez ikakvog kredibilnog civilnog opravdanja“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Takođe se napominje da Francuska „očekuje da Iran poštuje svoje međunarodne obaveze… i da ostvari konkretan i opipljiv napredak prije sastanka Upravnog odbora“, navodi Reuters.

Izvor: Agencije