U Hitlerovoj rodnoj kući policajci će se obučavati o ljudskim pravima

Kuća u kojoj je 1889. rođen nacistički vođa izazvala je polemiku u Austriji, a u njoj će od 2026. biti policijska stanica.

Adolf Hitler, Kuća
Kuća se ne može srušiti zbog zakonske regulative (AP)

Nakon što je odlukom iz 2019. godine rodna kuća Adolfa Hitlera u Austriji pretvorena u policijsku stanicu, najavljeno je da će u toj kući biti držana obuka snaga sigurnosti u području ljudskih prava.

Historičar Oliver Rathkolb, član komisije koja je osnovana kako bi spriječila da zgrada poznata kao “Hitlerova kuća”, odnosno rodna kuća nacističkog vođe u Braunau am Innu, postane česta destinacija nacističkih simpatizera i kako bi se osiguralo njeno ponovno korištenje, rekao je da rezultati ispitivanja javnog mnijenja o sudbini kuće u kojoj je Hitler rođen pokazuju da 53 posto ispitanika smatra kako je treba pretvoriti u antinacističku instituciju, a 23 posto da zgradu treba srušiti.

Rathkolb je novinarima rekao da se kuća ne može srušiti zbog zakonske regulative.

Kuća će služiti u dvije svrhe

Kazao je da će kuća, koja će se od 2026. godine koristiti kao policijska stanica, služiti u dvije svrhe.

“Policija pokrajine Gornja Austrija ovdje će u budućnosti dobijati ​​obuku u području ljudskih prava. U isto vrijeme, bit će otvorena za korištenje kao centar za obuku svih policijskih snaga u zemlji”, dodao je.

Kuća u kojoj je 1889. rođen Hitler izazvala je polemiku u Austriji.

U novembru 2019. godine odlučeno je da se preuredi u policijsku stanicu, a u tom je okviru širom Evrope održan tender za projekte.

Izvor: Agencije