Tariq Ramadan oslobođen optužbe za silovanje u Švicarskoj

Poznati islamski učenjak i bivši profesor na Oxfordu oslobođen je nakon što Krivični sud u Ženevi nije pronašao dokaze da je kriv za optužbe silovanja iz 2008. godine.

Sud nije našao nijedan dokaz protiv Tariqa Ramadana (Getty Images)

Poznati islamski učenjak Tariq Ramadan oslobođen je optužbi za silovanje i seksualnu prisilu, nakon što švicarski sud nije pronašao dokaze protiv ovog bivšeg profesora Univerziteta u Oxfordu.

Advokati tužitelja u srijedu su obećali da će uložiti žalbu na presudu u slučaju koji se vodi pred Krivičnim sudom u Ženevi.

Akademik je, također, dobio oko 151.000 švicarskih franaka (167.000 dolara) odštete od švicarskog kantona Ženeva zbog slučaja.

Nakon čitanja presude na Krivičnom sudu u Ženevi, 60-godišnji švicarski učenjak se nasmijao i zagrlila ga je jedna od njegovih kćeri.

Švicarkinja (57), identificirana pod lažnim imenom “Brigitte”, koja ga je tužila, napustila je sudnicu prije izricanja presude.

Žena je optužila Ramadana da ju je silovao u ženevskom hotelu 2008. godine.

Tužitelji su prošle sedmice zatražili kaznu od tri godine zatvora za Ramadana.

‘Zaboravite da sam ja Tariq Ramadan’

Ovaj slučaj je bio prvi put da mu je suđeno za silovanje, iako riskira da se suoči sa suđenjem u Francuskoj pod optužbom za seksualni napad.

Advokat koji zastupa “Brigitte”, preobraćenicu na islam, rekao je da je više puta silovana i podvrgnuta “mučenju i barbarstvu”.

Ramadan, istaknuta osoba u evropskim islamskih krugovima, odbacio je optužbe, insistirajući na tome da između njega i “Brigitte” nije bilo seksualne aktivnosti, rekavši da je bio žrtva “zamke”.

U međuvremenu je odbrana insistirala na Ramadanovoj nevinosti i naglasila kako u ovom slučaju nema nikakvih dokaza.

Tokom završnih izjava na sudu prošle sedmice, Ramadan je tražio da mu se ne sudi za njegovu “pravu ili pretpostavljenu ideologiju” i pozvao je sudije da “ne budu pod utjecajem medija i političke buke”.

“Zaboravite da sam ja Tariq Ramadan”, rekao je.

“Brigitte” je bila u četrdesetim godinama u vrijeme navodnog napada 2008. godine.

Podnijela je tužbu deset godina kasnije, rekavši sudu da se osjeća ohrabrenom istupiti nakon sličnih tužbi podnesenih u Francuskoj.

Učenjak rođen u Švicarskoj uhapšen je 2018. godine, nakon što je nekoliko žena istupilo u javnost i odlučilo da ga optuži za seksualno zlostavljanje u svjetlu pokreta #MeToo.

Odobrena mu je kaucija u tim slučajevima nakon gotovo deset mjeseci u francuskom pritvoru.

Unuk osnivača egipatske Muslimanske braće

Njegovi advokati su, također, optužili “Brigitte” i žene koje su protiv njega podnijele optužbe u Francuskoj da su kovali veze kako bi srušili islamskog učenjaka, navodeći kao razlog “ramadanfobiju”.

Ramadan je dosljedno negirao sve optužbe.

On je unuk Hassana al-Banne, osnivača egipatske Muslimanske braće.

Kontroverzna ličnost na zapadu, Ramadan je stekao doktorat na Univerzitetu u Ženevi.

Bio je profesor savremenih islamskih studija na Oxfordu do novembra 2017. godine i imao je gostujuće uloge na univerzitetima u Kataru i Maroku.

Ramadan je bio prisiljen uzeti dopust kada su se u Francuskoj pojavile optužbe za silovanje zbog sumnje na napade između 2009. i 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije