Pomoć poplavljenim dijelovima Italije dvije milijarde eura

Svjesni smo da govorimo o vanrednoj situaciji i da će doći vrijeme obnove, ali za sada ne možemo utvrditi kolike su ukupne potrebe, rekla je premijerka Italije.

Prošle sedmice je na sjeveroistoku Italije za 36 sati palo kiše koliko padne za šest mjeseci (EPA)

Italijanska vlada je najavila pomoć “veću od dvije milijarde eura” Emiliji-Romagni, pokrajini na sjeveroistoku zemlje stradaloj u nezapamćenoj poplavi u kojoj je poginulo 14 osoba i pričinjena je ogromna materijalna šteta.

“Uz ove prve mjere izdvojili smo ukupno više od dvije milijarde eura za područja stradala u poplavi”, rekla je italijanska premijerka Giorgia Meloni, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Svjesni smo da govorimo o vanrednoj situaciji i da će doći vrijeme obnove, ali zasad ne možemo utvrditi kolike su ukupne potrebe”, dodala je Meloni.

Nezapamćene poplave

Oko 700 miliona namijenjeno je kompanijama, većinom izvoznim, a 580 miliona za tehničku nezaposlenost djelatnika.

“U situaciji u kojoj je Italija danas, nije lako pronaći dvije milijarde u nekoliko dana”, istakla je Meloni, čija je zemlja druga najzaduženija u eurozoni, poslije Grčke.

Da bi se prikupila dodatna sredstva vlada je odlučila privremeno povećati cijenu ulaznice u muzeje za jedan euro i porez na dobitke od igara na sreću.

Prošle sedmice je za samo 36 sati palo kiše koliko inače padne za šest mjeseci, zbog čega se dvadesetak rijeka izlilo iz korita, pretvorivši ulice u blatne rijeke i preplavivši ogromne površine pod poljoprivrednim kulturama i mnoge farme.

Izvor: Agencije