Parlament Slovenije priznao holodomor kao genocid nad Ukrajincima

Ovim potezom se zvanična Ljubljana svrstala među dvadesetak svjetskih država koje su priznale holodomor kao genocid koji su počinile sovjetske vlasti nad ukrajinskim stanovnicima.

Spomenik žrtvama holodomora u Kijevu: Procjenjuje da je zbog gladi preminulo između 4,5 i sedam miliona ljudi u Ukrajini 1932. i 1933. godine (EPA)

Državni zbor, odnosno Skupština Slovenije, priznala je holodomor, vještački stvorenu glad u Ukrajini 1932-33 koja je odnijela milione života, kao čin genocida, javljaju tamošnji mediji i dodaju kako su sve stranke podržale ovu rezoluciju osim ljevičarske stranke Levica.

Ovim potezom se zvanična Ljubljana svrstala među dvadesetak svjetskih država koje su priznale holodomor kao genocid koji su počinile sovjetske vlasti nad ukrajinskim stanovnicima.

Navodi se kako je usvajanje deklaracije način izražavanja solidarnosti Slovenije sa narodom Ukrajine i kao način obrazovanja i informiranja javnosti o ovom historijskom zločinu. Mediji prenose kako je debatu prije glasanja obilježilo slaganje i podržavanje rezolucije iz svih stranaka osim Levice.

Jani Prednik, lider Socijaldemokrata i jedan od predlagatelja deklaracije, istakao je važnost priznanja holodomora kao genocida na njegovu 90. godišnjicu jer je riječ o, kako je istakao, „jednoj od najvećih humanitarnih katastrofa i zločina nad čovječnosti 20. stoljeća“.

Zahvala Zelenskog

Dodao je kako se procjenjuje da je zbog gladi preminulo između 4,5 i sedam miliona ljudi, a Prednik je u svom izlaganju kao glavnog krivca za katastrofu označio namjerno otimanje žitarica koje su provodile sovjetske vlasti.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se parlamentarcima iz Slovenije zbog usvajanja rezolucije i iskazao zahvalnost što su se sjetili miliona žrtava holodomora, genocida provedenog u Ukrajini 1932. i 1933. godine.

Samuel Žbogar, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova Slovenije, kazao je kako Vlada podržava deklaraciju.

„Vlada se pridružuje osudi tragedije koja je dovela do patnji i smrti miliona Ukrajinaca i žitelja drugih sovjetskih republika“, naveo je on i povukao paralelu sa aktuelnim ratom u Ukrajini istaknuvši rusko otimanje ukrajinskih rezervi žitarica.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada