Izrael usvojio budžet s kontroverznim izdvajanjem za ultraortodoksne saveznike

Novi budžet je kritiziran jer je četiri milijarde dolara predviđeno za diskrecione fondove, uključujući one za ultranacionalističke stranke koje podržavaju jevrejske naseljenike.

Veliki broj građana okupio se ispred Knesseta, protestirajući protiv usvajanja budžeta (EPA)

Zastupnici Izraelskog parlamenta (Knesseta) usvojili su u srijedu godišnji budžet s kontroverznim izdvajanjima za ultraortodoksne saveznike, čineći tako ustupak vjerskoj stranci u vladajućoj koaliciji koja je izazvala proteste opozicije.

Kritičari su optužili premijera Benjamina Netanyahua da povećava troškove za ultraortodoksne saveznike namijenjene vjerskim programima od kojih ekonomija i šire društvo imaju malo koristi, prenosi Fena, pozivajući se na France 24.

Hiljade Izraelaca izašle su na ulice u utorak u Jerusalemu, protestirajući protiv vladinih planova da izdvoji toliko novca ultraortodoksnoj manjini, optužujući koaliciju za “pljačku” državnih sredstava.

Ranije je ove sedmice Netanyahu najavio da će država povećati kontroverzne stipendije na 67,5 miliona dolara za oženjene ultraortodoksne muškarce da uče u vjerskim školama, umjesto da rade ili služe vojsku, koja je obavezna za većinu sekularnih mladića.

Ultraortodoksne škole su kritizirane jer se u njima ne uče matematika i engleski jezik.

Fondovi uključuju desetke miliona dolara za radikalne stranke jevrejskih naseljenika da promoviraju projekte u ministarstvima koja kontroliraju.

Vlada duboko podijelila društvo

Ministar finansija Bectzalel Smotrich, lider jevrejskih naseljenika, izrazio je nadu da će se njihov broj udvostručiti u narednim godinama, prenosi Beta.

Novi budžet je kritiziran jer je gotovo četiri milijarde dolara predviđeno za diskrecione fondove, uključujući one za ultranacionalističke stranke koje podržavaju jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Na Zapadnoj obali, okupiranoj u ratu 1967. godine, živi 490.000 jevrejskih naseljenika među tri miliona Palestinaca.

Sastav Netanyahuove vlade, koja je položila zakletvu krajem decembra prošle godine, duboko je podijelio zemlju.

Donacija je bila dio sporazuma s United Torah Judaism, jednom od ultraortodoksnih stranaka u koaliciji, kako bi se osigurala njena podrška budžetu.

Budžet za 2023 – 2024. konačno je usvojen rano u srijedu, uz podršku svih 64 koalicijska zastupnika u Parlamentu od 120 mjesta.

“Pobijedili smo na izborima, usvojili smo budžet, nastavljamo još četiri godine“, napisao je Netanyahu na Facebooku.

Izvor: Agencije