Čelnik Stranke pobjede podržao Kilicdaroglua za predsjednika

Umit Ozdag je podržao opozicijskog kandidata u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, na kojima će se suprotstaviti aktuelnom predsjedniku Turske.

Umit Ozdag i Kemal Kilicdaroglu na zajedničkoj konferenciji u Ankari (Twitter)

Čelnik turske protuimigrantske Stranke pobjede (Zafer Partisi) Umit Ozdag u srijedu je podržao Kemala Kilicdaroglua u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, na kojima će se taj opozicijski kandidat suprotstaviti aktuelnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Umit, čija je stranka osvojila 2,2 posto glasova na parlamentarnim izborima 14. maja, pozvao je pristalice da 28. maja glasaju za Kilicdaroglua u drugom krugu, u kojem Erdogan želi produžiti dva desetljeća na vlasti.

“Odlučili smo podržati Kilicdaroglua u drugom krugu predsjedničkih izbora“, rekao je Umit na konferenciji za novinare u Ankari, gdje je stajao uz tog predsjedničkog kandidata, čelnika Republikanske narodne stranke (CHP).

Ta bi podrška mogla umanjiti prednost koju je Erdogan dobio u ponedjeljak, kada ga je podržao Sinan Ogan, nacionalistički kandidat koji je u prvom krugu izbora završio treći sa 5,2 posto glasova.

Erdogan je u prvom krugu imao 49,5 posto, a Kilicdaroglu 44,9 posto.

Ogan je u prvom krugu bio kandidat koalicije ATA, sastavljene od četiri stranke i osvojio je 2,5 miliona glasova.

Odlučio je u drugom krugu podržati Erdogana, dok su čelnici Stranke pobjede Umit Ozdag i Stranke pravde Vecdet Oz odlučili podržati Kilicdaroglua.

Očekuje se neizvjesna borba u nedjelju

Ozdag je rekao kako su njegova stranka i Kilicdaroglu postigli dogovor o vraćanju izbjeglica u njihove domovine unutar godinu, “u skladu s međunarodnim zakonima i ljudskim pravima“.

Dodao je da je slične razgovore vodio i s Erdoganovom Strankom pravde i razvoja (AKP), ali da ju nije odlučio podržati jer njen plan ne uključuje repatrijaciju izbjeglica.

Prema službenim podacima, Turska je država s najviše izbjeglica na svijetu – oko milion.

“Erdogane, namjerno si pustio deset miliona izbjeglica u Tursku. Čak si stavio tursko državljanstvo na prodaju kako bi uvezao glasove“, napao je prošle sedmice Kilicdaroglu suparnika, ne navodeći dokaze.

“Ovdje sad najavljujem, kad budem izabran, poslat ću sve izbjeglice kući, tačka“, rekao je tada.

Međutim, Kilicdarogluov blok na parlamentarnim izborima, održanim isti dan kao i prvi krug predsjedničkih, nije osvojio dovoljan broj glasova u tom tijelu za formiranje većine.

Erdogan, koji tu većinu ima, stoga izbore u nedjelju predstavlja i kao odluku o stabilnosti države.

Izvor: Agencije