Uhapšeno troje osumnjičenih za pokušaj rušenja Njemačke vlade

Policija je uhapsila još troje osumnjičenih ekstremista krajnje desnice koji su povezani s navodnom zavjerom pokreta Reichhsburger, ili pokreta građana Reicha, za rušenje Vlade.

Šef Njemačke obavještajne agencije Thomas Haldenwang upozorio je na porast antivladinog ekstremizma (EPA)

Savezno tužilaštvo Njemačke saopćilo je u utorak kako je policija uhapsila još troje osumnjičenih ekstremista krajnje desnice koji su povezani s navodnom zavjerom pokreta Reichhsburger, ili pokreta građana Reicha, za rušenje Vlade Njemačke.

Troje osumnjičenih, koji su identificirani samo kao Johanna F., Hans-Joachim H. i Steffen V., u skladu s njemačkim pravilima o zaštiti privatnosti, privedeni su u ponedjeljak navečer u jugozapadnoj saveznoj državi Baden-Wurttemberg, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Optuženi su osumnjičeni za članstvo u terorističkoj organizaciji, navodi se u saopćenju Saveznog tužilaštva.

Policija je u decembru privela 25 osoba, uključujući samozvanog princa, penzioniranog padobranca i bivšeg sudiju, koji su optuženi da su planirali nasilno rušenje Vlade.

Vlasti su navele da su tri osobe koje su uhapšene u ponedeljak na različite načine povezane s osumnjičenima za navodni pokušaj puča.

Johana F. je osumnjičena da je bila aktivna u udruženju od maja 2022. godine, učestvujući na više sastanaka s članovima rukovodstva, na kojima se razgovaralo o ciljevima i organizaciji grupe.

Navodno je tražila kontakt s ruskim generalnim konzulom i nakon toga se dva puta sastala s njim.

Antidržavna zavjera

Hans-Joachim H. je osumnjičen da je bio aktivan za grupu od početka, dajući finansijske doprinose u ukupnom iznosu od više od 140.000 eura.

Navodno je aktivno učestvovao na konspirativnim sastancima i u regrutiranju novih članova.

Steffen V. je osumnjičen da se pridružio udruženju u julu 2022. godine i da je preuzeo vodeću ulogu u takozvanoj kompaniji za domovinsku sigurnost, u kojoj je preuzeo funkciju vojnog službenika.

Osumnjičeni je navodno učestvovao u radu nekoliko koordinacionih sastanaka, a njegov zadatak je bio da regrutira osoblje za svoju zonu odgovornosti i da ih vojno obuči, rekli su tužioci.

Njemačke sigurnosne agencije su posljednjih godina osujetile nekoliko zavjera malih grupa povezanih s pokretom građana Reicha, optuženih za planiranje napada na kritičnu infrastrukturu, Vladine zvaničnike pa čak i nacionalni parlament.

Šef Njemačke obavještajne agencije Thomas Haldenwang upozorio je u ponedjeljak na porast antivladinog ekstremizma.

Izvor: Agencije