Turski ambasador u Berlinu pozvan nakon kritike njemačkog pravosuđa

Državno tužilaštvo u Darmstadtu potvrdilo je pretres dvojice novinara njemačke kancelarije turskog lista Sabah, što je Ankara osudila.

Državno tužilaštvo u Darmstadtu tvrdi da novinari nisu privedeni, ali da jeste izvršen preters, što je Ankara opisala kao očitu povredu medijske slobode (EPA)

Njemačka vlada je pozvala turskog ambasadora u Berlinu nakon kritike njemačkog pravosuđa potaknute nedavnim pretresom kod turskih novinara, saopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

“Turski amabsador, kojeg smo danas pozvali na razgovor, obaviješten je o tome da savezna vlada odlučno odbija optužbe turske vlade u vezi sa slobodom govora, s medijskim slobodama i s njemačkim pravosuđem”, objavilo je na Twitteru njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Poziv na razgovor koji se događa pet dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj, odgovor je na sličnu odluku koju su turske vlasti donijele 17. maja u vezi njemačkog ambasadora, piše AFP prenosi Hina.

Ta je odluka donesena nakon pretresa u Frankfurtu kod dvojice turskih novinara dnevnog lista sklonog Erdoganovoj vladi, tvrdi francuska novinska agencija.

Zaplijenjen uređaji za pohranjivanje podataka

Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je tada “neopravdano hapšenje dvojice predstavnika frankfurtskog ureda lista Sabah“, što je, kako je navelo, “pokušaj zastrašivanja i uznemiravanja turskog medija”.

Državno tužilaštvo u Darmstadtu, u Njemačkoj, odgovorilo je da nije bilo privođenja, potvrdivši pretres kod dvojice novinara tokom kojega su zaplijenjeni “elektronski uređaji za pohranjivanje podataka i drugi dokazni materijal”.

Dnevni list tvrdi da su uhapšeni pošto su ih tužili pristaše Fethullaha Guelena koji već dugo živi u Sjedinjenim Američkim Državama i kojeg Ankara optužuje da je 2016. planirao državni udar.

“Hapšenje turskih novinara zbog njihovih napisa o terorističkoj organizaciji Feto (kratica koju Ankara upotrebljava za Guelenov pokret) očita je povreda medijske slobode”, reagirao je na Twitteru glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun što su optužbe koje je njemačka strana odbacila.

Izvor: Agencije