SAD: Za Wagner grupu Mali je ruta za snabdijevanje ratne opreme

Ruske plaćeničke snage spremne su krivotvoriti papire kako bi koristile afričku državu kao tranzitnu tačku za sredstva za invaziju na Ukrajinu, saopćio je State Department.

Trojica ruskih plaćenika iz grupe Wagner u sjevernom Maliju vide se na fotografiji koju je objavila francuska vojska (AP)

Ruska plaćenička grupa Wagner uložila je napore da pokuša sakriti tragove o međunarodnoj nabavci vojne opreme za korištenje u ratu u Ukrajini i nastoji tranzitirati takve zalihe kroz Mali.

Privatne plaćeničke snage, koje se bore uz ruske trupe u Ukrajini, spremne su koristiti lažnu dokumentaciju za slanje vojne opreme kroz Mali, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

“Obaviješteni smo da Wagner traži tranzit nabavke materijala za pomoć ruskom ratu kroz Mali i voljan je koristiti lažnu papirologiju za te transakcije”, kazao je on.

“Zapravo, postoje naznake da je Wagner pokušavao kupiti vojne sisteme od stranih dobavljača i usmjeriti to oružje kroz Mali kao treća strana”, dodao je Miller.

“Do sada nismo vidjeli nikakve naznake da su ove akvizicije finalizirane ili izvršene, ali pažljivo pratimo situaciju.”

‘Transnacionalna zločinačka organizacija’

Miller je rekao da je SAD uveo sankcije ljudima i subjektima “na više kontinenata” za koje je utvrđeno da “podržavaju Wagnerove vojne operacije”, a Washington će uskoro imati više za reći o pokušaju slanja opreme kroz Mali.

Ranije ovog mjeseca je francuski Parlament usvojio rezoluciju pozivajući Evropsku uniju da službeno proglasi Wagnerove plaćenike “terorističkom organizacijom”, potez koji je uslijedio nakon što je SAD u januaru proglasio Wagner “transnacionalnom zločinačkom organizacijom”.

Wagner grupa i njen vlasnik Jevgenij Prigožin više su puta bili sankcionirani od SAD-a i EU-a zbog kršenja ljudskih prava u Africi i zbog učešća u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Zapadne zemlje također su izrazile zabrinutost zbog aktivnosti Wagnerovih plaćenika u Maliju.

Ranije ovog mjeseca je Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava objavio da je izvještaj o utvrđivanju činjenica zaključio da postoje “jake indikacije” da su malijske trupe i strano vojno osoblje ubili više od 500 ljudi u Maliju – za koje se vjeruje da su iz Wagnera – tokom operacija u martu 2022. godine, koje su se odvijale tokom pet dana u selu Moura, u centralnoj regiji Mopti.

Većina ubijenih je pogubljena, saopćio je UN.

“Svjedoci su izvijestili da su vidjeli ‘naoružane bijelce’ koji su govorili nepoznatim jezikom kako djeluju zajedno s malijskim snagama i ponekad se činilo da nadziru operacije”, navodi se u saopćenju UN-a.

UN osudio pogubljena, silovanja i mučenja

“Prema svjedocima, malijske trupe svakodnevno su rotirane u Mouri i iz nje, ali je strano osoblje ostalo za vrijeme trajanja operacije.”

UN je saopćio da je najmanje 58 žena i djevojaka silovano ili podvrgnuto drugim oblicima seksualnog nasilja tokom operacije.

“Ovo su izuzetno uznemirujući nalazi”, rekao je visoki komesar UN-a za ljudska prava Volker Turk.

“Pogubljenja po kratkom postupku, silovanja i mučenja tokom oružanog sukoba predstavljaju ratne zločine i mogu, ovisno o okolnostima, predstavljati zločine protiv čovječnosti”, kazao je on.

Vojni čelnici Malija i Rusije ranije su tvrdili da osoblje Wagnera u Maliju nisu plaćenici, nego treneri koji pomažu lokalnim trupama s vojnom opremom kupljenom od Rusije.

Izvor: Al Jazeera