Njemačka tajna služba: Nema naznaka da će Putinov režim uskoro pasti

Rusija je još u stanju da dugoročno vodi rat, naročito otkada je regrutovala nove vojnike i osigurala neophodno naoružanje i municiju, kaže šef njemačke tajne službe.

Kahl upozorava da bi Putin mogao imati uspjeha sa svojom strategijom oslanjanja na vrijeme kao faktor i masovnost snaga (EPA)

Ni 15 mjeseci nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine, njemačka tajna služba BND nema indicija da je moguća destabilizacija režima ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Šef BND-a Bruno Kahl navodi da je, uprkos pojedinačnim kritikama, poput one u vezi sa suviše sporom isporukom municije, nema naznaka da je sistem u Kremlju poljuljan ili da bi mogao da padne, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenijcu dpa.

Napomenuo je da se, ipak, pad režima ne može u potpunosti isključiti.

“Rusija je još uvijek u stanju da dugoročno vodi rat, naročito otkada je regrutovala nove vojnike i osigurala neophodno naoružanje i municiju”, izjavio je Kahl na Saveznoj akademiji za sigurnosnu politiku (BAKS) u Berlinu.

‘Slabe tačke’

Zbog svega toga on smatra da nema govora o slabostima ruske vojske ili o tome da bi njene aktivnosti mogle da budu obustavljene.

Dodaje da ipak postoje slabe tačke i moguća iznenađenja što se tiče sposobnosti oružanih snaga.

Upozorio je da bi Putin mogao imati uspjeha sa svojom strategijom oslanjanja na vrijeme kao faktor i masovnost snaga, ako Zapad ne bude u dovoljnoj mjeri podržavao Ukrajinu i organizovao otpor.

Kahl je napomenuo da je BND otprilike 14 dana prije početka rata utvrdila pojave koje nije bilo moguće drugačije protumačiti nego da će Rusija početi rat protiv Ukrajine.

Odbacio kritike

Kahl je kao neopravdane odbacio kritike da su tajne službe SAD-a i Velike Britanije mnogo ranije od BND-a znale da će izbiti rat.

Objasnio je da su te službe vjerovatnoću izbijanja rata predvidjele na osnovu određenih kriterija i kretanja koja su posmatrali.

“Za BND je bila važna činjenica da je Putin na kraju krajeva taj koji donosi odluku, a za njega je ta odluka zavisila od mnogo stvari”, istakao je Kahl.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada