Južnoafrikanci krive vlasti za porast slučajeva kolere

Zdravstveno odjeljenje u provinciji Gauteng proglasilo je epidemiju kolere u Hammanskraalu, području 50 kilometara sjeverno od glavnog grada Pretorije.

Kolera može imati smrtne posljedice u roku od nekoliko sati ako se ne liječi (Reuters)

Južnoafrikanci su u okrivili svoju lokalnu vladu što nije obezbijedila čistu vodu jer je broj smrtnih slučajeva od kolere porastao na 15 u najmnogoljudnijoj provinciji ove zemlje.

Zdravstveno odjeljenje u provinciji Gauteng proglasilo je epidemiju kolere u nedjelju u Hammanskraalu, području oko 50 kilometara (31 milju) sjeverno od glavnog grada Pretorije, u gradu Tshwane.

Skoro 100 ljudi se javilo u bolnicu, a 37 ih je primljeno na odjeljenja, saopćile su gradske vlasti, upozoravajući stanovnike Hammanskraala i okolnih područja da ne piju vodu iz slavine, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Mi pijemo tu vodu, ali oni ne žele da očiste tu vodu, ili da… stave drugu cijev da nam daju pravu vodu”, rekao je 36-godišnji Sello Samuel Lekoto, nezaposleni stanovnik Hammanskraala koji se nalazi na liječenju u bolnici Jubilee od kolere.

Višegodišnji problem s vodom

Općina je u saopćenjima navela da voda koju grad snabdijeva u Hamanskraalu nije za piće, ali da grad nekoliko puta sedmično obezbjeđuje čistu pitku vodu cisternama u naselja.

“Problem s vodom u Tshwaneu je prisutan već nekoliko godina”, rekao je zamjenik južnoafričkog ministra vode i sanitacije David Mahlobo na konferenciji za medije.

Kolera može uzrokovati akutnu dijareju, povraćanje i slabost i uglavnom se prenosi kontaminiranom hranom ili vodom. Može imati smrtne posljedice u roku od nekoliko sati ako se ne liječi.

Južnoafrička Republika je potvrdila 41 slučaj u cijeloj zemlji, uključujući 34 u provinciji Gauteng, jedan u provinciji Limpopo i šest u Free State-u, rekao je glasnogovornik zdravstvenog odjela.

Slučajevi u provinciji Free State nisu povezani sa ostalima, dodao je on.

Izvor: Agencije