Šef Njemačke obavještajne službe upozorava na porast ekstremizma

Thomas Haldenwang je ukazao da antivladini ekstremisti svjesno podstiču strah u društvu i aktivno regrutiraju nove sljedbenike.

Thomas Haldenwang upozorio je na opasnost po njemačku demokratiju (EPA)

Šef Njemačke obavještajne agencije Thomas Haldenwang upozorio je u ponedjeljak na porast antivladinog ekstremizma koji podstiču autoritarne države poput Rusije, nastojeći da izazovu podjele u društvu i sruše vlast.

Prema njegovim riječima, njemačke sigurnosne agencije su tokom posljednjih nekoliko godina osujetile nekoliko zavjera malih grupa povezanih s pokretima optuženim za planiranje napada na kritičnu infrastrukturu, vladine zvaničnike pa čak i nacionalni parlament, prenosi Tanjug.

Iako je ostalo nejasno u kojoj su fazi realizacije ti planovi, vlasti su zabrinute da su navodni zavjerenici nabavili oružje i uključili u aktivnosti ljude kao što su sudije i policajci koji obično nisu na radaru sigurnosnih službi.

Preziru našu državu i našu demokratiju

“Ono što povezuje sve ove grupe je to što preziru našu državu i našu demokratiju, odbacuju je i žele je ukinuti”, rekao je Haldenwang za AP.

Kazao je da antivladini ekstremisti svjesno podstiču strah u društvu i aktivno regrutiraju nove sljedbenike.

Prema njegovim riječima, ovakve trendove aktivno podstiču države poput Rusije, koja ima interes da destabilizira demokratiju u najvećoj evropskoj ekonomiji.

“Kada prepoznaju da u zemlji postoje osjećanja koja mogu dovesti do podjela, onda podstiču takva osjećanja. Vidimo da preduzimaju veliki broj mjera u tom pravcu”, rekao je Haldenwang.

Izvor: Agencije