Ogan podržao Erdogana u drugom krugu izbora u Turskoj

Sinan Ogan, koji je osvojio treće mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj, objavio je svoju podršku Erdoganu u drugom krugu koji će se održati 28. maja.

Ogan, bivši akademik, bio je kandidat alijanse desničarskih stranaka na čelu sa Strankom pobjede koja je poznata po antiimigracijskim stavovima u Turskoj (AP)

Sinan Ogan, koji je osvojio treće mjesto na prošlosedmičnim predsjedničkim izborima u Turskoj, objavio je svoju podršku aktuelnom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu u drugom krugu izbora.

Kandidat nacionalista objavio je svoju odluku u ponedjeljak, nekoliko dana prije drugog kruga izbora (28. maja) kada će Turci odlučivati hoće li Erdogan ili lider opozicije Kemal Kilicdaroglu voditi državu narednih pet godina.

U prvoj rundi izbora 14. maja Erdogan je osvojio 49,52 posto i vrlo malo mu je nedostajalo da u prvom krugu ostvari pobjedu.

Kilicdaroglu, kandidat šestostranačke opozicijske alijanse, osvojio je 44,88 posto, a Ogan, koga je podržavala Alijansa ATA, bio treći sa 5,17 posto glasova.

Stav Stranke pobjede

Ogan (55), bivši akademik, bio je kandidat alijanse desničarskih stranaka na čelu sa Strankom pobjede koja je poznata po antiimigracijskim stavovima u Turskoj, najvećem domaćinu izbjeglica na svijetu.

Kilicdaroglu je kazao kako će anulirati mnoge Erdoganove promjene u domaćoj i stranoj politici, kao i u ekonomiji te promjenu ekonomskog programa koji se bavi krizom porasta životnih troškova.

Erdogan je rekao kako je glas za njega u drugom krugu glas za stabilnost.

Analitičari smatraju kako Oganova podrška Erdoganu daje na snazi, ali i dijeli Oganove pristalice. Stranka pobjede će sutra posebno objaviti vlastiti stav o podršci kandidatima u drugom krugu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada